Meningită West Nile de la ţânţari descoperită în Galaţi

Vineri, 22 Iulie 2011 03:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Institutul Cantacuzino din Bucureşti a confirmat Direcţiei de Sănătate Publică faptul că a depistat, în probele luate de la o gălăţeancă, virusul West Nile. Virusul este transmis prin înţepătura ţânţarului şi provoacă meningoencefalită, care poate duce rapid la deces.
„Este primul caz din ţară, din acest an, de meningoencefalită cu virus West Nile, transmis prin înţepătura ţânţarului. Femeia de 38 de ani a fost internată pe 9 iulie la secţia Neurologie a Spitalului Judeţean deoarece avea crize comiţiale, ca epilepticii, şi s-a crezut că e epilepsie. Avea şi leziuni oculare autoprovocate de compresele cu oţet, din care i-a picurat în ochi. Cum starea i se deteriora, pe data de 19 iulie a fost dusă la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi. I s-au recoltat probe biologice şi s-au trimis la Bucureşti. De acolo a venit răspunsul. S-a confirmat West Nile”, a spus dr. Valentin Boldea, director DSP Galaţi. 
Iuliana Buruiană, gălăţeanca de 38 de ani din Smulţi, prima româncă îmbolnăvită de ţânţari anul acesta, şi-a revenit ieri la Spitalul de Boli Infecţioase.
„Cred că prin curte m-au muşcat, că la casă am plase de ţânţari. Întâi m-a durut capul apoi am leşinat deodată şi aveam convulsii. Soţul s-a speriat mi-a făcut respiraţie şi mi-a pus comprese cu oţet pe ochi, numai că mi-a scăpat şi oţet chiar în ochi. Apoi nu mai ştiu nimic. Nu îmi vine să cred că gata, s-a terminat totul şi acum mă simt bine”, spunea Iuliana Buruiană.
Femeia a rămas internată la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi, unde i s-a descoperit boala şi a fost vindecată. Medicii spun că a fost vorba de un caz atipic, cel puţin în debut.
„A venit cu convulsii, ca un epileptic, dar cum nu avea în antecedente epilesie, era clar că trebuia să căutăm în alta parte. Am bănuit apoi infecţia cu West Nile chiar dacă încă nu a fost destulă umezeală anul acesta. Acum este în stare bună şi noi am răsuflat uşuraţi, împreună cu dr. Mihaela Ganea, medicul curant, când am văzut că îşi revine. Meningita cu West Nile e o boală periculoasă şi poate duce şi la deces”, ne-a declarat dr. Mihaela Debita, director al Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi. 

Măsuri de prevenire

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a anunţat Primăria Smulţi să facă dezinsecţie generală în sat şi să stabilească o zonă de carantină.
„În plus, toate cazurile cu simptome similare acestei boli vor fi duse la Spitalul de Boli Infecţioase”, a mai spus şeful DSP Galaţi, Valentin Boldea.
Cea mai utilă măsură de prevenire e folosirea cremelor aşa numitele repelente antitânţari. Anul trecut în judeţul Galaţi a existat un singur caz cu astfel de meningită. E vorba de o femeie din Cavadineşti, care de asemenea a fost vindecată.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu