Ministrul Economiei: ”Dacă nu vom lua măsuri la nivel european pentru a păstra industria navală, transportul maritim va fi afectat” Recomandat

Vineri, 06 Mai 2022 22:37
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Economiei Florin Spătaru a fost vineri, 06 mai 2022, la Galaţi, a făcut o vizite de lucru la o serie de obiective economice precum Combinatul Siderurgic Liberty Galaţi, Şantierul Naval Damen Galaţi, Zona Liberă, Parcul Industrial şi Platforma Multimodală. Pe tot parcursul vizitei, ministrul a fost însoțit de Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea și de Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

“Dezvoltarea Galaţiului depinde de parteneriate reale şi active între autorităţile centrale, locale şi marile companii angajatoare. Am vorbit astăzi despre oportunităţi de dezvoltare, în contextul conflictului militar de la graniţă, dar şi în contextul noilor provocări impuse de UE în ceea ce priveşte adaptarea activităţilor la noi condiţii de mediu”, a declarat ministrul Economiei.

După ce a vizitat obiective şi locaţiile în care Liberty Galaţi are planificate o serie de investiţii, Florin Spătaru a declarat: ”Nu au fost discuţii doar politically correct, că hai să vedem cât de frumoasă este situaţia, ci aplicate, despre impactul livrării materiilor prime, de unde pot fi aprovizionate, cum ne asigurăm că acest sânge industrial al economiei româneşti, oţelul, poate fi livrat şi putem asigura aprovizionarea tuturor beneficiarilor, astfel încât să nu avem situaţii de închideri de activitate, întreruperi sau probleme ce pot apărea pe întregul lanţ de livrare. Am explicat cum poate Ministerul Economiei să se implice, ţinând cont că este un minister al întregii economii româneşti, nu doar al economiei de stat (...) Am mai discutat despre locaţiile în care vor fi realizate următoarele investiţii ale Liberty şi despre blocajele pe care le avem în acest moment pe Fondul de Tranziţie Justă, pe proiecte care ar fi putut să ajute dezvoltarea economică localăAm discutat despre locaţiile în care vor fi realizate următoarele investiţii ale Liberty şi despre blocajele pe care le avem în acest moment pe Fondul de Tranziţie Justă".

La Şantierul Naval Damen Galaţi, ministrul Economiei a discutat cu conducerea companiei despre viitoarele proiecte, dar şi despre probleme. Acesta a spus că Şantierul a pierdut câteva comenzi, clienţii preferând şantiere din China. Cu toate acestea, există soluţii pentru a acoperi acest inconvenient. Florin Spătaru a afirmat că se poate lua în calcul şi varianta ca o parte din resursa umană din şantierul naval să fie detaşată pentru construcţia de transportoare blindate fiind vorba tot despre construcţii metalice, ministrul apreciind expertiza sudorilor din şantier. "“Cunosc foarte bine capacitatea de lucru a Şantierului Naval Damen, mai ales că acesta este locul unde am activat peste 20 de ani. Tocmai de aceea mi-ar plăcea să cred că putem face echipă şi pe viitor, întrucât ar putea exista oportunitatea ca Şantierul să furnizeze servicii de sudură, de exemplu, către industria de apărare, având în vedere deficitul de personal din acest sector industrial”, a spus ministrul aflat în vizită la Galaţi.

Pentru că ministrul Economiei vine din industria navală, consideră că are datoria să atragă atenţia Uniunii Europene asupra faptului că industria navală din România are nevoie de măsuri de sprijin pentru a rămâne pe piaţa de profil 

"Săptămâna viitoare voi avea o intervenţie în Parlamentul german, pentru a susţine măsurile pe care Europa trebuie să le ia pentru a păstra industria navală. Aceste măsuri trebuie să vină în contextul subsidiilor directe care sunt alocate de alte ţări din Asia, prin sprijinirea producătorilor europeni în a-şi păstra competitivitatea şi a rămâne pe piaţă. Dacă nu vom lua măsuri la nivel european pentru a păstra industria navală, transportul maritim va fi cu siguranţă afectat", a spus Florin Spătaru.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu