NEWS ALERT: Protest spontan la Damen Galați

 
Marți, 29 August 2017 10:30
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Încă de la primele ore ale dimineţii de marţi, 29 august 2017, navaliştii au întrerupt munca. Protestul spontan de la Şantierul Naval Damen Galaţi este dat de nemulţumiri legate de salarizare. Sute de salariaţi s-au adunat în faţa clădirii administrative şi susţin că nu vor înceta greva până când patronatul olandez nu le va mări lefurile.
Protestul spontan a început la ora 7.00, în Secţia 1A Corp, şi s-a extins cu repeziciune astfel încât în scurt timp circa 400 de navalişti au refuzat să înceapă lucrul şi s-au adunat în faţa clădirii administrative. În şantierul naval gălăţean există un deficit de personal de aproximativ 15 - 20 %, iar în aceste condiţii muncitorii sunt nevoiţi să muncească astfel încât să acopere lipsa de personal, dar salariile sunt aceleaşi deşi este mult mai mult de muncă în condiţii grele. S-a ajuns aici deoarece în ultimul an, mulţi navalişti au plecat să muncească în şantierele navale din Europa, şi nu numai, pe salarii mult mai mari. De asemenea, muncitorii din Damen au salarii mai mici decât cele acordate de firmele subcontractoare care prestează aceeaşi muncă, ceea ce li se pare total inechitabil.
”Trebuie să se facă o negociere pentru toţi salariaţii la un nivel de salarizare care să-i mulţumească. Toată lumea se compară pornind de la salariul minim până la salariul pentru categoria 1 care este de 1.800 de lei, iar muncitorii spun că nu se compară munca lor cu a altuia care lucrează ca bugetar. În şantier sunt condiţii grele de muncă! Se compară şi cu cei de la firmele subcontractoare care şi ei au salarii mai mari. Astăzi (n.r. - 29 august 2017) sunt slabe şanse să reluăm munca atât timp cât nu primim un răspuns de la conducere. Aşteptăm conducerea şantierului să iasă în faţa oamenilor să spună care vor fi creşterile salariale”, ne-a declarat liderul de sindicat, Pavel Stelian. Acesta a mai spus că partea română a conducerii Şantierului Naval Damen Galaţi a ieşit în faţa oamenilor, dar decizia stă în mâinile Consiliului de Administraţie al Damen Galaţi, de aceea este aşteptat de urgenţă să ajungă la Galaţi preşedintele CA, Bert Jan ter Riet. Oficialii Damen nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu