Peste 7 milioane de euro vor fi investiţi în sistemul de iluminat public din Mazepa, Ţiglina I şi II

Marți, 03 Aprilie 2018 16:54
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii vor avea sistem de iluminat modern cu tehnologie de tip LED, asta după ce, de mai bine de un an de zile în unele cartiere a lipsit cu desăvârşire şi clasicul sistem de iluminat. În acest sens, pe masa consilierilor locali întruniţi în şedinţă extraordinară miercuri, 04 aprilie 2018, se vor afla două proiecte de hotărâre ce vizează aprobarea indicatorilor tehnico - economici pentru ”Modernizare sistem de iluminat public în cartierul Ţiglina I, II” şi ”Modernizare sistem de iluminat public în cartierul Mazepa”. În Ţiglina I şi II, zonele vizate sunt cuprinse între strada Brăilei - strada Cloşca - bulevardul Marii Uniri - Prelungirea George Coşbuc - strada Brăilei şi, respectiv, strada Brăilei - strada Siderurgiştilor - strada Basarabiei - bulevardul George Coşbuc - strada Brăilei, cu o durată de realizare a investiţiei de 1 an şi pentru care vor fi alocaţi aproximativ 21,7 milioane de lei.
În cartierul Mazepa este vizată aria cuprinsă între străzile Brăilei - Regiment 11 Siret - Prelungirea George Coşbuc - Bulevardul Marii Uniri - Prelungirea Traian - strada Brăilei cu o valoarea a investiţiei ce se ridică la peste 11,9 milioane de lei şi cu o durată de realizare a investiţiei tot de 1 an.
Potrivit documentaţiei, în prezent, sistemul de iluminat public din municipiul Galaţi cuprinde puncte de aprindere, cutii de distribuţie, linii electrice de joasă tensiune, aparate de iluminat, accesorii, conductoare, echipamente de comandă, învechite şi uzate, de peste 40 de ani. Astfel, corpurile de luminat existente vor fi înlocuite cu lămpi de iluminat tip LED ce vor fi echipate cu controllere de telegestiune individuale, va fi implementat un sistem de telegestiune compus din dimming şi telemanagement cu dispecerat unic pentru iluminatul public prin furnizarea de diferite elemente de software/hardware, stâlpii de tip lampadar deterioraţi vor fi înlocuiţi cu stâlpi tip lampadar de tip ornamental şi o reţea LES cabluri tip. Mai mult de atât, se doreşte şi trecerea în subteran a reţelei electrice aeriene.
Cele două proiecte de modernizare a sistemului de iluminat public în cartierele Mazepa, Ţiglina I şi Ţiglina II sunt propuse pentru finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, pentru care doar 2% din investiţie se alocă de la bugetul local, 13 la sută de la bugetul de stat, iar restul de 85% din Fondul European de Dezvoltare Regională. Cele două proiecte însumează o investiţie de 33,6 milioane de lei, adică peste 7 milioane de euro.
Reamintim că, după o licitaţie anulată şi o alta contestată, firma gălăţeană Suntech Service SRL este delegată pentru gestiunea serviciului de iluminat public din municipiul Galaţi, de la finele anului trecut.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu