Plaja, groapă de gunoi

Vineri, 29 Iulie 2011 03:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Tone de PET-uri, dar şi borcane, resturi menajere, lemne, ba până şi papuci desperecheaţi acoperă peste un kilometru din plaja aflată la ieşirea din Galaţi, la vărsarea Siretului în Dunăre. Zeci de gălăţeni vin acolo zilnic la plajă şi spun că mizerie atât de mare nu au mai văzut. Se pare că o parte a ambalajelor de plastic şi mizeriei a fost adusă pe malurile gălăţene ale Dunării de inundaţiile din nordul Moldovei. „Nu vedeţi că s-a strâns la Galaţi toată mizeria din ţară, de la inundaţii? Ieri era şi mai rău. Erau PET-uri şi în apă, acolo, la vărsare, vreo 1.000 erau”, spunea Cristian Ene, un tânăr care făcea plajă exact în zona afectată de mizerie şi PET-uri. Bărbatul realizează că şi el, şi restul celor care stau pe plajă îşi pun în pericol sănătatea, dar s-a obişnuit să vină pe această plajă şi nu are alte alternative.
Până şi pescarii sunt nemulţumiţi de mizeria din jur, iar PET-urile li se agaţă mereu în plase, aşa că uneori le adună şi ei, dar nu pot face faţă singuri. Situaţia a fost considerată suficient de gravă, astfel încât prefectul Galaţiului a chemat toate autorităţile care puteau găsi o soluţie - Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Primăria, Apaterm şi multe altele -, ţinând practic o şedinţă la malul Dunării. „E o problemă serioasă aici, o problemă de poluare gravă. Acum trebuie să facem în principal două lucruri. În primul rând să facem curăţenie, astfel încât această poluare cu PET-uri greu degradabile să nu ajungă în aval, şi apoi să vedem cum să reacţionăm astfel încât altă dată să nu mai fim puşi într-o astfel de situaţie. Vom vedea şi care a fost situaţia în judeţele de unde vin aceste PET-uri şi crengi şi tot restul”, a precizat Paul Florea, prefect de Galaţi.
Subprefectul Daniel Tudorache e supărat pe vecinii din nordul ţării, care nu şi-au curăţat malurile. „Nu cred că este normal ca noi să avem grijă să facem curat la noi, în timp ce colegii din alte judeţe ne-au făcut un asemenea cadou. Ne vom adresa autorităţilor de mediu, celor de la Gardă, pentru a lua măsurile necesare. Până la urmă trebuie respectat principiul «poluatorul plăteşte»”, a precizat subprefectul Tudorache.
Cei de la Garda de Mediu sunt singurii cărora situaţia nu li se pare prea gravă, deşi recunosc că PET-urile şi mizeria sunt surse de poluare şi îmbolnăvire. „În trei zile putem face curat aici. E o formă de poluare, dar astea sunt efectele unui fenomen natural, al inundaţiilor din alte judeţe”, a spus Nicolae Guţanu, reprezentantul Gărzii de Mediu Galaţi.
Prefectura vrea să apeleze şi la ajutorul ONG-urilor. În plus, trebuie să se stabilească şi cui aparţine acel teren poluat - unii spuneau că Primăriei, care are o construcţie în zonă, dar alţii nu erau de acord.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu