Primarul vrea alte hotărâri privind căldura, unele „beton” din punct de vedere juridic

Miercuri, 07 Iunie 2017 12:41
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu a convocat pentru joi, 09 iunie, şedinţa Consiliului Local pentru a tranşa problema furnizării căldurii. Ordinea de zi a acestei şedinţe are trei puncte, toate privind această problemă: 1. Proiect de hotărâre pentru revocarea H.C.L. nr. 157/12.04.2017 privind aprobarea unor măsuri legate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică; 2. Proiect de hotărâre privind stabilirea situaţiei deosebite privind imposibilitatea asigurării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Galaţi; 3. Proiect de hotărâre privind acordarea unui ajutor financiar pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ sistemului centralizat de termoficare şi aprobarea condiţiilor de acordare a ajutorului financiar.
Primul punct de pe ordinea de zi vizează hotărârea Consiliului Local prin care s-a suspendat sistemul centralizat de termoficare şi pe care prefectul judeţului Galaţi a atacat-o în contencios administrativ. În aceste condiţii, toate acţiunile ce urmau a fi întreprinse prin HCL 158, respectiv acordarea ajutoarelor pentru achiziţionarea unor sisteme alternative, sunt tergiversate.

”Nu pot permite ca cetăţenii acestui oraş să sufere din cauza unor orgolii”

Municipalitatea a considerat că până la pronunţarea instanţei asupra legalităţii HCL 157 se lungeşte prea mult şi a decis să propună consilierilor locali revocarea hotărârii astfel încât acţiunea în instanţă să nu mai aibă obiect. Potrivit unui comunicat al Primăriei municipiului Galaţi, ”această iniţiativă are la bază faptul că în HCL 157 nu este precizată foarte clar perioada pe care se suspendă serviciul centralizat de termoficare. Pe de altă parte, până la soluţionarea în instanţă a contestaţiei făcută de Prefectura Galaţi, această hotărâre nu poate produce efecte. Astfel, societatea Calorgal ar fi trebuit să reia imediat serviciul de furnizare a apei calde către populaţie, lucru pe care nu îl poate face, conform adreselor şi informărilor trimise către Primăria Municipiului Galaţi. Tot pe ordinea zi apare şi punctul 2, cel care face referire la situaţia specială/ deosebită, nou creată, care, conform legislaţiei în vigoare, impune luarea unor măsuri din partea PMG pentru asigurarea furnizării unui serviciu cetăţenilor municipiului, respectiv pentru sezonul cald - apa cladă, iar pentru sezonul rece - agentul termic. La punctul 3 este propusă modificarea HCL 158 privind acordarea unui ajutor financiar pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire. Schimbarea acestei hotărâri va veni ca o urmare la condiţiile nou create prin adoptarea primelor două puncte descrise mai sus. Nu vorbim despre modificări esenţiale, ci despre adăugarea unor situaţii (cazuri) care până acum nu erau acoperite de HCL 158”.
În calitate de iniţiator al proiectului de hotărâre privind revocarea HCL 157, Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, a declarat: ”Sunt de părere că fiecare zi de întârziere nu face decât să ţină pe loc demararea lucrărilor. Nu pot permite ca cetăţenii acestui oraş să sufere din cauza unor orgolii”.
Edilul şef a mai precizat: ”Am fost informaţi în mai multe rânduri de conducerea societăţii de distribuţie, Calorgal, că nu pot livra apă caldă către cetăţenii municipiului Galaţi în condiţiile actuale. Municipalitatea are datoria de a sprijini cetăţenii municipiului pentru ca acest serviciu să fie asigurat în continuare. Nu vrem să mai pierdem zilele aşteptând, oamenii trebuie să îşi primească ajutorul financiar pentru a-şi demara lucrările de instalare a sistemului alternativ de producere a apei calde şi căldurii”.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu