Procedeu stomatologic inventat de profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos”, premiat cu aur la 4 saloane de inventică Recomandat

Joi, 28 Octombrie 2021 12:25
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O echipă formată din trei profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi unul de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, coordonată de prof. univ. dr. habil. Kamel Earar, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi, a obţinut o serie de medalii de aur la 4 saloane de inventică diferite. Este vorba despre saloanele de inventică de la Londra, Toronto, Zagreb şi Varşovia, toate desfăşurate în acest an.
Invenţia se referă la un procedeu pentru decontaminarea spaţiului endodontic şi a celui cu microorganisme parodontale patogene utilizat în domeniul medicinei stomatologice. Se foloseşte coasistarea a două sisteme neconvenţionale de tratament: injectare de apă oxigenată 5%, stabilizată chimic şi terapia fotodinamică antimicrobiană cu laser de tip DENMAT - SOL.
Decontaminarea judicioasă mecano-chimică asistată de coasistarea celor două sisteme neconvenţionale de tratament, reprezintă cheia succesului în tratamentul parodontitelor apicale cronice extinse.
Avantajele acestui procedeu ar fi: decontaminare eficientă, uşor de aplicat, elimină riscul dezvoltării rezistenţei bacteriene, fungice şi virotice, are efect sinergic, oferă o bună rezistenţă la recontaminare, reduce intervalul de timp necesar tratamentului, previne prin limitarea zonei afectate. În plus, procedeul este ieftin, are un număr redus de etape de lucru, iar componentele sunt uşor de procurat.
Echipa este formată din: prof. dr. habil. Kamel Earar, şef lucr. dr. Anamaria Zaharescu, şef lucr. dr. Gabi Topor, toţi trei de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul UDJG, şi conf. dr. Oleg Solomon de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu", Facultatea de Stomatologie, Departamentul de Stomatologie ortopedică „Ilarion Postolachi”.
Cele două universităţi, „Dunărea de Jos” din Galaţi şi Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, au mai dezvoltat proiecte comune, dar sunt la prima colaborare în domeniul inventicii.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu