Profesorul de istorie care a luat în spaţiu aproape 3000 de moldoveni, protestează

Marți, 13 Februarie 2018 16:10
Publicat în Știrea zilei

Un gălăţean, profesor de istorie, protestează în faţa sediului parchetelor gălăţene. Omul este cercetat sub control judiciar după ce iniţial fusese reţinut, fiind acuzat de fals în formă continuată. Mai exact, timp de un an de zile în cele două camere ale casei pe care o ocupă în Galaţi a făcut fictiv mutaţii la numai puţin de 1.500 de cetăţeni moldoveni. Asta spun poliţiştii care au făcut acum câteva săptămâni o percheziţie în urma unor sesizaţii făcute de către lucrătorii de la Evidenţa Populaţiei care şi-au dat seama că ceva nu este în regulă la respectiva adresă.
Drept urmare, profesorul de istorie a fost iniţial reţinut acuzat fiind că a dat declaraţii false în faţa lucrătorilor de la Evidenţa Populaţiei şi că a primit foloase materiale pentru a-i lua în spaţiu. Apoi a fost lăsat sub control judiciar 60 de zile. Numai că acum omul protestează, nu neapărat deoarece s-ar considera complet nevinovat. Spune că şi el şi alţii fac de ani de zile mutaţii cetăţenilor moldoveni care vor buletin de România pentru a ajunge în spaţiul UE. Nu înţelege de ce, deşi senin admite că în ţară sunt adevărate reţele care facilitează acest lucru pentru cetăţenii moldoveni, doar el este cercetat în ”filiera” celor care cazează fictiv cetăţeni moldoveni în Galaţi.
”Eu aici cred că este vina autorităţilor deoarece şi eu, şi alţi colegi, între ghilimele, care facem asta am dat şi informaţii la poliţie referitoare la cetăţenii moldoveni. Şi cei de la Evidenţa Populaţiei ştiau. Câţi moldoveni au fost la mine cărora le-am făcut mutaţie nici nu mai ştiu, au fost mulţi nu am stat să îi număr. Banii nu ajungeau oricum direct la mine deoarece sunt intermediari din Republica Moldova care îi aduceau. Şi local şi în alte oraşe sunt reţele. Nu pot să spun câţi bani am luat şi dacă am luat deoarece nu am permisiunea anchetatorilor, dar nu asta este problema. Nu inteleg atâta timp cât legea nu interzice să iei un număr de persoane în spaţiu, de ce doar eu din reţeaua de la Galaţi am ajuns sa fiu pus sub acuzare”, declară Laurenţiu Maxim acuzat de poliţişti că a luat în spaţiu fictiv contra cost numai in anii 2016-2017 circa 1.500 de moldoveni.

De fapt a găzduit 2909 de persoane şi nu 1500

Există într-adevăr o scăpare în lege deoarece nu se specifică clar câte persoane pot sta la o anumită adresă. În aceste cazuri, lucrătorii de la Evidenţa Populaţiei nu pot decât să sesizeze poliţia aşa cum au şi făcut. Este cel mai mare număr de persoane ”cazate” fictiv la o adresă în două camere spun şi oficialii de la Evidenţa Populaţiei. Şi, tot aceştia spun că numărul moldovenilor luaţi fictiv în spaţiu de profesorul de istorie este de fapt mult mai mare. ”Dacă vorbim de situaţia care se anchetează acum este vorba mai exact de 2909 persoane nu de 1500, 1500 au fost doar în ultima perioadă, dar acum figurează la aceea adresă 2909 persoane. Noi doar putem sesiza mai departe în astfel de cazuri organele abilitate”, a precizat Silviu Bacalum, directorul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Populaţiei Galaţi. Vecinii profesorului de istorie habar nu aveau că au mii de moldoveni de peste Prut printre ”vecini”. ”Ei, e clar că o facea ca să le ia banii, afaceri de ale lui. E de record cifra asta ,e drept. Mai avea un pic şi caza la el în două camere toată Moldova”, spuneau oamenii de pe strada unde se află locuinţa. Alţii îşi amintesc cum o echipă de la Protecţia Copilului căuta la aceea adresă o femeie din Republica Moldova care îşi abandonase copilul deoarece ”lucra”, pe centură, în Galaţi. Profesorul de istorie vrea să i se facă dreptate. Până la urmă şi dacă a încălcat legea deşi susţine că nu prea înţelege cum, măcar să nu fie singurul ”ţap ispăşitor”.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu