Protest spontan la Calorgal, angajaţii nu şi-au mai primit salariile

Miercuri, 25 Octombrie 2017 16:22
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Circa 200 de angajaţi ai societăţii de furnizare a agetului termic din Galaţi, Calorgal, au protestat, dimineaţă timp de câteva ore, nemulţumiţi fiind în primul rând de faptul că nu şi-au mai primit salariile de o lună şi jumătate. În plus, angajaţii Calorgal susţin că nu mai primesc nici bonuri de masă şi nici sporuri la salariu, majoritatea fiind plătiţi cu salariul minim pe economie. Oamenii se plâng că au datorii mari la întreţinere, la bănci şi că nu mai au de unde împrumuta bani.
”Consider că rolul sindicatului la ora actuală aproape că nu mai e. Atâta timp cât de la conducerea societăţii nu mai primim informaţii corecte şi concrete, iar la consiliul de administraţie nu am fost invitaţi decât o singură dată într-un an şi jumătate. Noi, din aprilie am sesizat că nu vor mai fi bani de salarii din luna septembrie. Am spus în primăvară că dacă s-a decis închiderea sistemul centralizat să ne trimită acasă că vine vara şi ne mai găsim locuri de muncă şi ne vedem de treeabă dacă asta se doreşte. Dacă nu se doreşte asta, trebuie asiguraţi bani pentru reparaţii, mentenanţa pentru iarna şi bani pentru salarii. Am dat şi soluţii la aceea vreme. De câte ori am întrebat directorul ce facem cu salariile el a ridicat din umeri şi a zis că nu ştie. Salariile la Calorgal nu sunt mari, majoritatea oamenilor au minumul pe economie, singurii care au salariile mari sunt directorii şi şefii. Din mai, oamenilor nici nu li s-au mai dat tichetele de masă. Au fost făcute şi angajări de care societatea nu avea nevoie. Toţi directorii care au venit au făcut câte 20 -30 de angajări noi. Cea mai mare supărare a oamenilor este că ei nu şi-au luat salariile ăstea mici, iar directorii şi-au luat salariile la zi. Şi ce a pus gaz pe foc a fost şi când oamenii au aflat că şi-a angajat şi fiul de 16 ani, peste noapte, pe perioada verii “, a declarat Cristian Ciubotariu , lider de sindicat Calorgal .

Directorul Calorgal: ”În ultima lună nu mi-am luat nici eu salariul”

Conducerea societăţii, acuzată de angajaţi că şi-a primit salariu, dar şi că şi-a angajat fiul de doar 16 ani pe timpul verii, susţine că sunt bani de salarii, dar că aceştia nu au fost încă încasaţi de la lucrările efectuate. Mai mult, recunoaşte că şi-a primit salariul, dar şi că şi-a angajat fiul, lucru care nu a produs însă cheltuieli pentru societate.
”În ultima lună nu mi-am luat nici eu salariul, mi-am luat salariul până în august. Mi-au plecat doi I.T.-şti şi aveam nevoie de cineva care să îmi facă modificări în soft, dar mi-au cerut pentru două ore 800 lei. Am profitat de fiul meu pentru că ştie să scrie softuri. Mi-am angajat băiatul ca să aduc economie la întreprindere pentru că legea permite să angajezi studenţi şi elevi pe perioada vacanţei. În cee ce priveşte întreprinderea, pot să o fac profitabilă. De la 1 noiembrie, când porneşte sistemul, vom primi bani în plus, avem de încasat bani de la lucrările făcute în vară, am instalat inclusiv centrale. Nu este prima oară când sunt sincope salariale în cadrul Calorgalului“, a precizat Marian Alexandru, director Calorgal.

Primarul: ”Mă întreb oare cui nu i-au ieşit pasienţele în această perioadă, de încearcă să bage băţul prin gard”

Societatea este în subordinea Primăriei Galaţi, care a cheltuit până acum peste 50 de milioane de lei pentru că societatea să nu fie închisă şi gălăţenii să primească în continuare apă caldă şi căldură. Primarul va analiză şi ce au spus oamenii despre angajarea fiului directorului şi plata salariului către acesta, dar deja consideră că aceste fapte ar fi bile negre. ”Ştim problemele de acolo, ceea ce mă surprinde pe mine este altceva. Cu siguranţă adevărul este undeva la mijloc. Nu aş vrea acum să arăt cu degetul către o tabără sau către ceallată. De ce toată vara, când salariile au venit mai mult sau mai puţin pe muncă prestată nu au zis nimic, acum, în condiţiile în care săptămâna viitoare urmează să fie deschis sistemul centralizat, deodată există o astfel de problemă. Mă întreb oare cui nu i-au ieşit pasienţele în această perioadă, de încearcă să bage băţul prin gard. Acolo, cred că problemele se vor rezolva rapid, cel puţin până luni se vor remedia problemele cu salariile “, a declarat Ionuţ Pucheanu. În acest moment, la Galaţi sunt aproximativ 20.000 de abonaţi care depind de sistemul centralizat de termie. În această vara, Primăria Galaţi a dat ajutoare de 3.000 de lei familiilor cu venituri modeste ca ajutor pentru montarea de centrale termice. De la anul, Calorgal va apela la concedieri colective urmând a rămâne în jur de 150 de angajaţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu