S-au "îndulcit" criteriile de acordare a unei locuinţe sociale

Joi, 11 Februarie 2016 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii care doresc să primească o locuinţă socială din partea Primăriei Galaţi mai au timp până pe 1 martie să depună fie o cerere (pentru cei care nu au făcut-o încă), fie completări la solicitările deja formulate, având în vedere că s-au modificat criteriile în baza cărora CL acordă aceste locuinţe.
Este vorba despre eliminarea unor condiţii care erau obligatorii până acum, pentru ca Primăria Galaţi să acorde locuinţe sociale. Criteriile respective erau stabilite în baza art.14, a lin.(2), lit.c) şi d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.40/1999 (protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţie de locuinţe), aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.241/2001 cu modificările ulterioare, prevederi legale care au fost abrogate, motiv pentru care şi CL Galaţi a renunţat la ele.
Până acum, în baza respectivelor prevederi ale OG 40 dar şi ale HCL 8/2012, modificată prin HCL 381/2014, solicitantul unei locuinţe sociale nu ar fi avut dreptul la aşa ceva dacă la ultima locuinţă unde a stat cu chirie fie nu şi-a achitat, timp de trei luni consecutive, chiria, fie a subînchiriat sau a făcut modificări ale locuinţei fără acordul scris al proprietarului, fie a fost un chiriaş rău (comportament ce face imposibilă convieţuirea sau care împiedică folosirea normală a locuinţei). Aceste prevederi au fost abrogate, aşa că ele au fost scoase şi din lista de criterii în baza cărora CL poate acorda o locuinţă socială.
Rămân, însă, în baza HCL 8/2012, modificată prin HCL 381/2014, celelte criterii pe care trebuie să le îndeplinească solicitantul: trebuie să fie titular al contractului de închiriere la data retrocedării imobilului în care a locuit până acum, nu deţine altă proprietate, inclusiv casă de vacanţă, membrii familiei sale (cei majori) nu figurează cu creanţe la bugetul local, nu a înstrăinat altă proprietate după 1990, nu a beneficiat de credite de la stat pentru constructia unei locuinţe şi nici nu deţine o altă locuinţă de stat.
Regula este că solicitantul trebuie să întrunească toate aceste condiţii, iar până acum solicitantul trebuia să îndeplinească şi celelalte condiţii prevăzute în OG 40 (să-şi fi plătit chiria, să fi fost un chiriaş de bună credinţă, să nu fi făcut scandal). Condiţii foarte greu de îndeplinit în acelaşi timp, dovadă că din 129 de cereri pentru locuinţe sociale, după analiza criteriilor, doar un dosar a fost selectat – potrivit raportului de specialitate al hotărârii de CL din 28 ianuarie.
Potrivit deciziilor CL, prioritari în primirea unei locuinţe sociale vor fi: chiriaşii evacuaţi sau care urmează să fie evacuaţi din case retrocedate, cei cu un venit mediu lunar în ultimele 12 luni cu cel puţin 20% sub nivelul de venit net lunar stabilit anual prin hotărâre de guvern, persoanele cu handicap, invalizii şi pensionarii.
Pentru repartizarea locuinţelor există o comisie care analizează criteriile, comisie formată din consilierii locali: Mihai Bucatanschi (PNL), Gina Paladi (ALDE), Desilia Cocu (PSD), Vergiliu Vals (UNPR) şi Victor Malinovici (UNPR).

Lucrări suplimentare la apartamentele din Micro 17

Cât priveşte locuinţele pe care le vor primi solicitanţii, ele se află în cartierul Micro 17, aşa numitele “apartamente tip Mazăre” – construite după modelul celor făcute la Constanţa, de municipalitatea de acolo. Primăria Galaţi construieşte, acolo, din octombrie 2014, 756 de locuinţe sociale, lucrări realizate de societatea Vega, care a primit pentru acest lucru un buget de 41,8 milioane lei fără TVA. Locuinţele au una sau două camere, au tâmplărie de termopan, sunt încălzite exclusiv electric, fiecare apartament având boiler, plită electrică, radiator şi câte un minifrigider, toate asigurate de Primăria Galaţi.
Deşi termenul de finalizare a locuinţelor a fost, iniţial, de 22 august 2015, iar apoi a fost amânat pentru finele lui 2015, nici acum ele nu sunt gata. Potrivit explicaţiilor primarului Marius Stan, de vină ar fi fost un litigiu care a apărut din partea unui cetăţean care ar fi revendicat terenul de acolo (după începerea lucrărilor), dar şi prevederi legale suplimentare de securitate în domeniul instalaţiilor electrice, prevederi care au apărut după incendiul din Colectiv.
“După evenimentul nefericit de la Colectiv, cei de la Electrica au devenit mai catolici decât papa şi a trebuit să săpăm tot cartierul, de la un capăt la altul, pentru recablarea punctelor de alimentare în alte puncte, total opuse. De aici, întârzierile! Era o lipsă de respect pentru cei care urma să locuiască acolo să dăm în funcţiune un cartier în care blocurile, mai bine de trei sferturi, erau finalizate, dotate cu mobilier, dar… să-i pui să iasă cu cizmele de cauciuc din casă când plouă… Aşteptăm să finalizăm şi să-l dăm la cheie cu tot ce înseamnă teren de sport, centru administrativ, secţie de poliţie, supermarket”, a declarat, recent, primarul Marius Stan.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu