Spitalul de Urgenţă Galați, contraatac la controalele venite după focarul de COVID-19 printre cadrele medicale Recomandat

Miercuri, 22 Iulie 2020 16:01
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi evoluează un focar de COVID-19 care a ajuns acum la 166 cadre medicale bolnave (citește și COVID-19: 48 de noi infectări la Galaţi, în ultimele 24 de ore). În urma apariţiei acestei situaţii, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, la ultima vizită la Galaţi, a contestat felul în care epidemiologul spitalului a făcut anchetele epidemiologice. De fapt, a spus că nu i s-au prezentat anchete epidemiologice complete şi a lăsat să se înţeleagă că are dubii asupra activităţii acestui epidemiolog care, pe lângă faptul că lucra la spital, avea contract şi cu DSP Galaţi şi cu alte trei spitale (citește și Anchetele epidemiologice de la Spitalul de Urgenţă Galaţi, sub lupa Ministerului Sănătăţii). Ministrul a trimis Corpul de Control pentru verificări, dar şi epidemiologi de la Constanţa. Numai că reprezentanţii spitalului susțin că epidemiologii de la Constanţa au făcut mai mult un control de formă decât unul de fond şi că au plecat repede deşi era de aşteptat să rămână şi să mai ajute spitalul.

Atât reprezentanţii spitalului, cât şi cei ai Consiliulul Judeţean (CJ) susţin că felul în care a acţionat şi a făcut controlul echipa de la Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii este cel putin constestabil ca şi pregătire şi calitate a membrilor echipei. „Au fost două echipe de control trimise de Ministerul Sănătăţii, una de epidemiologi, iar cealaltă echipă, de la Corpul de Control. O echipă formată dintr-un medic veterinar, un jurist şi un medic radiolog, care a verificat funcţionarea spitalului. Acum, să mă ierte Dumnezeu, dar nu cred că un medic veterinar sau un jurist are competenţa să verifice Spitalul Judeţean din punct de vedere a ceea ce înseamnă activitatea epidemiologică. Au fost câteva bibliorafturi cu anchete epidemiologice şi, din păcate, cei care au venit şi au controlat au fost destul de superficiali în verificarea acestor anchete“, a precizat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Mai mult, referindu-se la aceeaşi echipă, managerul unităţii are şi altceva de spus. „A venit controlul de la Corpul de Control al domnului ministru. Doamna medic veterinar (n.r. - membru al echipei de control) stătea într-un cabinet de la Direcţia de Sănătate Publică, fumând ţigară după țigară, fără niciun fel de protecţie“, a spus Alina Dobrea, managerul Spitalului de Urgenţă. Aceeaşi sursă a precizat că Spitalul de Urgenţă va contesta în instanţă amenda pe care Direcţia de Sănătate Publică a dat-o unităţii medicale pentru anchete epidemiologice întârziate. În rest, cu excepţia câtorva cadre medicale care nu purtau mască, din controale a reieşit că spitalul respectă circuitele, are dezinfectanţi şi mijloace de protecţie (citește și Nereguli grave în spitalele din Galaţi: Cadre medicale fără măşti, medicamente expirate şi anchete epidemiologice făcute târziu).

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu