Spitalul de Urgenţă nu mai internează bolnavi cronici şi riscă să „tragă obloanele” în 3 zile

Miercuri, 10 Noiembrie 2010 19:14
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Situaţie de o gravitate fără precedent la Spitalul de Urgenţă Galaţi, care în maxim trei zile riscă să ”tragă obloanele” dacă CJAS Galaţi nu îi eliberează banii din fondul de urgenţă dar şi banii pe luna septembrie. Ieri, la spital a avut loc un comitet medical în care şefii de secţie şi conducerea au analizat situaţia. Lucrurile sunt din ce în ce mai greu de rezolvat iar medicilor şi asistenţilor le e teamă că nu mai au cum să îşi facă meseria. Plus că a lucra fără materiale sanitare necesare sau medicamentele la fel de necesare creşte riscul medicilor de a fi acuzaţi de greşeli medicale. Criza afectează şi în alt fel spitalul. Niciun bolnav cronic nu se va mai interna la Spitalul de Urgenţă Galaţi din cauza lipsei de materiale sanitare şi medicamente, de resurse în general, a confirmat managerul spitalului, dr. Marin Crăciun, care a mai spus şi că,  dacă nu se deblochează fondul de urgenţă al spitalului, dar şi banii pe luna septembrie de la Casa de Asigurări de Sănătate, în trei zile se termină şi rezervele pentru bolnavii aflaţi în stare acută.
„Decizia a fost luată în cadrul comisiei medicale a spitalului. Am avea bani dacă ni s-ar debloca fondul de urgenţă sau ni s-ar deconta cazurile pe luna septembrie de la Casa de Asigurări de Sănătate. Consiliul Judeţului ne ajută cu bani pentru decontarea a 8.000 de cazuri, pentru circa două luni de zile. Am cerut ajutor celorlaltor spitale, care ne-au dat seruri, acestea erau marea problemă, dar i-am şi rugat să nu mai trimită chiar orice caz la noi şi eventual ce nu vom putea rezolva vom redirecţiona”, a mai precizat Marin Crăciun.
Există o excepţie: vor mai fi internaţi bolnavii cronic care ţin morţiş, dar doar dacă o fac ”pe banii lor”. Asta nu e noutate pentru pacienţii Judeţeanului, care s-au obişnuit să se trateze pe banii lor. „Cumpăr mai de toate. Asta e, nu au de niciunele. Dacă ne trimit acasă vom cumpăra în continuare şi ne vom trata aşa. Ce să facem?”, spunea Paul Dima, unul dintre pacienţii internaţi la Judeţean. Din păcate, mari speranţe nu mai vin şi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, ale cărei conturi sunt în acest moment cu zero lei. „Nu avem conturile alimentate, deocamdată. În momentul în care se va face asta, vom alimenta şi noi, la rândul nostru, contul Spitalului de Urgenţă”, a precizat directorul CJAS, Olimpia Buzia. De fapt blocajul nu e din Galaţi, ci de la Centru. Dacă Ministerul de Finanţe va da banii CNAS, şi CJAS îşi va onora datoriile.
În ceea ce priveşte Unitatea de Primiri Urgenţă a Spitalului, aici mai sunt rezerve încă pentru trei săptămăni. „Ne descurcăm şi noi greu, nu aveam deloc anumite medicamente, la care încă nu s-a terminat procedura de licitaţie, dar încă două-trei săptămăni avem rezerve”, a precizat dr. Angel Trifan, medic coordonator UPU-SMURD. Din păcate, cum cronicii nu vor mai fi internaţi în spital, atunci vor veni toţi spre Unitatea de Primiri Urgenţă, unde se aşteaptă avalanşe de pacienţi şi va trebui să fie internaţi pe altă cale, ca fiind cazuri acute.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu