Trei noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în şcolile gălățene, în ultimele 24 de ore Recomandat

Luni, 21 Septembrie 2020 17:24
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Trei noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în şcolile gălăţene, în ultimele 24 de ore. Astfel, numărul elevilor infectaţi cu noul coronavirus în judeţul Galaţi a ajuns la şase, fiecare învăţând la câte o şcoală sau liceu din oraş şi judeţ. Deocamdată, peste tot clasele care au elevi infectaţi cu noul coronavirus fac 14 zile cursurile online până când se finalizează anchetele epidemiologice.

Colegiul „Costache Negri“ este una dintre unităţile unde s-a aflat luni dimineaţă că un elev de clasa a IX-a are COVID-19. Luni, elevii de clasa a VIII-a de la Colegiul „Costache Negri“, care erau în clasă paralelă cu elevul infectat, au învăţat în curtea şcolii (foto). „Starea elevului este foarte bună, este asimptomatic. Elevul a fost la şcoală, dar am respectat toate regulile pe care le avem stipulate în ordinul Minsterului Sănătăţii şi al Ministerului Educaţiei. În sala de curs sunt trasee astfel încât să se poată asigura intrarea şi ieşirea în siguranţă a elevilor. Am anunţat clasa din care face parte elevul diagnosticat că astăzi va rămâne acasă, în izolare, şi că începând de astăzi cursurile se vor face online timp de 14 zile. De asemenea, pentru că este vorba despre o clasă care îşi desfăşoară cursurile după-amiaza, dimineaţa acolo învaţă o clasa de a VIII-a, elevii de aici făcând astăzi cursurile în aer liber, în curtea unităţi. Firma de dezinfecţie este deja în sală şi face dezinfecţie pentru ca cei de la clasa a VIII-a să se poată întoarce acolo să îşi desfăşoare cursurile. De asemenea, noi am hotărât, la nivelul Consiliului de Administraţie, ca orele să dureze 45 de minute, timp în care elevul să poată solicita să iasă la toaletă atunci când are nevoie, iar în pauza de cinci minute pe holuri circulă doar profesorii care practic se mută de la o clasă la alta, elevii rămân pe cât posibil în bănci, astfel încât să interacţioneze cât mai puţin cu alţi elevi. Ca să putem să le asigurăm o pauză de masă sau de respiraţie, la fiecare clasă s-a stabilit un interval orar timp de 10 minute, timp în care  elevii, împreună cu profesorul, ies aici în părculeţ şi îşi mănâncă pachetul, beau apă sau  respiră un pic de aer curat. Sper să fi redus astfel la maxim riscul de infectare al profesorilor, al elevilor şi al personalului de îngrijire. Elevul infectat a fost la şcoală, era un elev asimptomatic, ca şi mama sa, nu a manifestat simptome, se pare că la cele mai uşoare simptome, curs nasul şi usturime în gât, au făcut testul şi au ieşit pozitivi“, a precizat Andra Ionescu, directoarea Colegiului „Costache Negri“.

În plus, tot în acelaşi interval de timp, a mai fost confirmată a fi infectată şi o îngrijitoare de la şcoala din localitatea Priponeşti. „Între noile cazuri de infectare este vorba despre un elev de la Liceul de Artă, acolo elevul este în clasa a VII-a, s-a luat decizia ca elevii să rămână, aşa cum au rămas şi la celelalte unităţi de învăţământ, în sistem online pentru 14 zile. Clasa care învaţă după-amiaza, astăzi este în online, dar de mâine intră în regim normal, după ce are loc dezinfecţia. Cel de-al doilea caz este legat de Colegiul «Costache Negri», unde este un elev de clasa a IX-a. Acesta şi colegii lui vor rămâne în sistem online timp de 14 zile, clasa de dimineaţă învaţă deja în curtea şcolii, în clasă având loc dezinfecţia. La Liceul din Târgu Bujor avem un elev de clasa a X-a care este diagnosticat pozitiv, el şi colegii de clasă rămân în sistem online, clasa care învaţă după-amiaza va face azi online, de mâine urmând să revină la normal. Avem şi o doamnă din personalul nedidactic, care a fost diagnosticată cu COVID-19, la Priponeşti. Aici ancheta epidemiologică este în curs şi aşteptăm decizia Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Până atunci, şcoala de la Priponeşti, neştiind firul epidemiologic, va fi închisă timp de 24 de ore, cursurile urmând a fi făcute în sistem online. Din ce avem noi centralizat, nevoile sunt undeva la 800 de tablete, dar aceşti elevi nu învaţă în sistem online, ci învaţă în scenariul verde, deci nu au nevoie de tablete, dar şi Inspectoratul Şcolar Judeţean va face cât mai curând o achiziţie de tablete, iar acolo unde comunitatea locală nu îşi permite să achiziţioneze, parteneriatul dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean şi şcoală va face posibilă această achiziţie şi vom duce acolo tabletele. Şcoala din Cavadineşti a trimis adresă şi ne-au spus că primăria nu dispune de fonduri pentru astfel de achiziţii. În momentul de faţă nu am niciun semnal din partea directorilor că ar fi probleme de semnal de internat. Bănuiesc că fiind scenarii verzi în zonele cu probleme de semnal, încă nu şi-au pus pus problema ce vor face dacă scenariul în care ei funcţionează astăzi nu mai este valabil. Avem din partea firmelor de telefonie mobilă 34 de locaţii pe care ei le vor racorda gratuit la internet şi aşa acoperim 99 la sută din locaţiile unde nu aveam internet“, a declarat Onuţ Atanasiu, inspector şcolar general.

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a terminat primele anchete epidemiologice în cazul primelor trei unităţi de învăţămănt care au avut elevi infectaţi săptămâna trecută (Elevă de la Şcoala Nr. 22 din Galaţi depistată cu COVID-19Elevă de la Cuza Vodă, al doilea caz de confirmare cu noul coronavirus în şcolile din judeţAl treilea caz de COVID-19 în rândul elevilor gălăţeni, într-o singură zi) şi sunt în curs de a le realiza pe cele pentru noile cazuri. „Până în acest moment, în judeţul Galaţi au fost confirmate şase cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 la elevi, trei săptămâna trecută şi trei în acest weekend. Pentru cele trei cazuri de săptămâna trecută s-au încheiat anchetele epidemiologice, la unul dintre elevi nu era niciun contact, la al doilea erau doar părinţii, iar la al treilea caz părinţii, bunicii şi un frate. Pentru celelelte trei cazuri anchetele epidemiologice sunt în curs de desfăşurare“, a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

În situaţia în care într-o unitate de învăţământ vor apărea trei elevi infectaţi, aceasta se va închide şi toţi elevii vor face cursuri online.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu