Gălăţenii testaţi gratuit la plămâni Recomandat

Luni, 15 Februarie 2021 11:46
Publicat în Comunitate

Mii de gălăţeni din zonele rurale sunt aşteptaţi din 15 februarie până în 30 aprilie la testarea gratuită a sănătăţii plămânilor pusă la dispoziţie de caravana Screening TB a Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti. Este vorba despre cel mai amplu proiect de depistare activă a tuberculozei realizat pe fonduri europene, "Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente".

Sunt vizate 15 comune din judeţul Galaţi unde în ultimii ani au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză şi de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil sau chiar imposibil din cauza condiţiilor sociale precare ale localnicilor. Judeţul Galaţi face parte din zona roşie în ceea ce priveşte incindenţa cazurilor de tuberculoză, cu 74 de cazuri noi de TB la mia de locuitori, printe cele mai ridicate din România. Frumuşiţa, Smârdan, Pechea, Fundeni, Lieşti, Iveşti, Cudalbi, Drăgăneşti, Matca, Corod, Ţepu, Brăhăseşti, Gohor, Ghidigeni şi Jorăşti sunt comunele unde va poposi caravana de depistare activă a tuberculozei până la sfârşitul lunii aprilie (vezi galeria de imagini ↓).

Caravana asigură accesul facil, aproape de casă la consultaţiile medicale puse la dispoziţie de cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid - cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei - şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. "Având în vedere incidenţa crescută a tuberculozei în judeţul Galaţi, a faptului că există multe comunităţi la distanţă mare de instituţia medicală specializată pe acordarea de servicii medicale specifice, considerăm mai mult decât necesar acest proiect comunitar pe care Direcţia de Sănătate Publică Galaţi îl sprijină pentru ca populaţia vulnerabilă sa aibă acces la servicii de sănătate de calitate alături de informare şi educare", a precizat dr. Liliana Moise, director executiv DSP Galaţi.

Pacienţii diagnosticaţi ulterior cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. Astfel persoanele care vor primi bilet de trimitere catre medicul specialist din partea echipei de la caravana vor fi ajutate în vederea finalizării procesului de diagnosticare şi pentru asigurarea serviciilor medicale în privinţa tratamentul tuberculozei. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă - ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu