18 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România susţine propunerea CE de majorare a bugetului UE pentru 2013
România susţine propunerea CE de majorare a bugetului UE pentru 2013
România a semnat marţi, alături de alte nouă state membre şi Croaţia, o declaraţie comună prin care îşi exprimă sprijinul pentru propunerea Comisiei Europene de majorare a bugetului UE pentru 2013, creştere contestată de ţările bogate.
Declaraţia comună - semnată de România, Bulgaria, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia şi Slovacia, plus Croaţia, care ar urma să adere la UE în 2013 - a fost prezentată marţi în cadrul reuniunii miniştrilor europeni de finanţe (ECOFIN) la Bruxelles, care au avut o primă discuţie despre propunerea CE de majorare a cheltuielilor pentru anul viitor.
Comisia Europeană a prezentat în aprilie un proiect de buget de 138 de miliarde de euro pentru 2013, în creştere cu 9 miliarde de euro (+6,8%) faţă de propunerea iniţială. "Proiectul de buget al UE pentru 2013 prevede creşterea nivelului plăţilor în cadrul politicii de coeziune. Noi susţinem această creştere justificată şi extrem de necesară. Trebuie să evităm situaţia ca rambursările cheltuielilor deja făcute de către beneficiari să fie amânate sau plătite doar parţial. Acest lucru ar submina încrederea cetăţenilor şi a companiilor", se arată în declaraţia comună a cărei copie a fost obţinută de Agerpres.
Proiectul de buget prezentat de CE prevede alocarea a 48,9 miliarde de euro pentru politica de coeziune, în creştere cu 5,1 miliarde de euro faţă de 2012. "În plus, s-ar putea agrava situaţia finanţelor publice din statele membre beneficiare ale politicii UE de coeziune. Orice reducere a plăţilor în acest domeniu ar fi artificială şi nu s-ar baza pe nevoile reale. Nevoile tot mai mari au fost evidenţiate recent de lipsa de resurse în bugetul UE la finalul lui 2011 pentru rambursarea a cel puţin cinci miliarde de euro", mai relevă documentul.
Þările semnatare ale declaraţiei notează că, în actualele circumstanţe economice, 'eforturile UE şi resursele publice limitate ar trebuie să se concentreze mai ales pe creştere şi locuri de muncă', politica de coeziune având un 'rol cheie' pentru ieşirea din criză.
Iniţiativa celor 11 ţări a fost susţinută de Italia, Grecia, Belgia, Cehia, Slovenia şi Irlanda, potrivit unor surse comunitare. În schimb, principalele ţări contributoare la bugetul UE, printre care Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda, Finlanda şi Austria, se opun oricărei majorări a bugetului UE în perioadă de criză.
Comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a salutat 'începutul promiţător' al negocierilor privind cheltuielile comunitare pentru anul viitor. "Sunt mulţumit că marea majoritate a delegaţiilor au declarat că înţeleg faptul că propunerea noastră de creştere cu 6,8% a plăţilor pentru anul viitor este urmarea angajamentelor precedente de finanţare de către UE a proiectelor deja finalizate şi plătite de statele membre. Multe state membre au subliniat de asemenea că bugetul UE este un instrument pentru o creştere favorabilă creării de locuri de muncă şi că Europa are nevoie atât de consolidare fiscală, cât şi de investiţii", a precizat Lewandowski, citat într-un comunicat.


Articole înrudite