18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vizita lui Biden, un semnal politic important de susţinere pentru România
Vizita lui Biden, un semnal politic important de susţinere pentru România

Vizita vicepreşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, în România reprezintă un semnal politic foarte important de susţinere pentru ţara noastră, pentru un aliat fidel, un partener strategic al SUA, într-un moment complicat la frontierele estice ale NATO, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.
''Vorbim despre un parteneriat strategic care implică şi susţinere politică şi în cadrul Alianţei o reasigurare, în condiţiile acţiunii agresive a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, reasigurare faţă de România şi ceilalţi aliaţi aflaţi la frontiera estică a NATO, în aceste condiţii. În mod evident, o astfel de vizită şi contactele politice la nivel înalt includ substanţa parteneriatului strategic care reprezintă cheia politicii externe a României', a spus Corlăţean.
El a susţinut că Alianţa este într-un proces de redefinire a capacităţilor militare în regiune.
„Suntem într-un proces important de redefinire a prezenţei capacităţilor militare ale Alianţei Nord-Atlantice în această regiune a Europei, în contextul evoluţiilor dramatice legate de Ucraina şi eventualelor tentaţii vizând şi alte regiuni, dacă ar fi să mă refer doar la Republica Moldova şi la Transnistria. Este, în primul rând, o datorie în baza articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, de consolidare a încrederii naţiunilor şi statelor aliate aflate la frontiera estică, cu privire la susţinerea, sprijinul Statelor Unite şi al Alianţei, în general, în aceste momente. Este, în egală măsură, un pachet de măsuri care înseamnă şi o prezenţă mai consistentă a capacităţilor militare, dar şi exerciţii, o mai bună coordonare şi dezvoltare a anumitor planuri de reacţie absolut fireşti, dacă situaţia ar impune-o. Deci, vorbim de lucruri care reprezintă, de fapt, substanţa analizei politice, cât şi militare, şi la nivel strategic. Sunt lucruri care, cu siguranţă, vor figura pe agenda Summit-ului Alianţei Nord-Atlantice din septembrie, din Marea Britanie”, a spus şeful diplomaţiei de la Bucureşti.


Articole înrudite