19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câinii din rasa ciobănesc german mor din cauza selecţiei intensive
Câinii din rasa ciobănesc german mor din cauza selecţiei intensive
Câinii din rasa ciobănesc german trăiesc şi mor în suferinţă din cauza selecţiei intensive în scopuri "cosmetice", se precizează într-un nou studiu făcut de Royal Veterinary College, informează telegraph.co.uk.
Conform datelor adunate din 430 de clinici de pe teritoriul Marii Britanii, artrita, cancerul, agresivitatea şi problemele de sănătate rezultate în urma selectării specimenelor cu spatele coborât sau curbat, pentru a corespunde standardului de rasă, afectează într-o mai mare măsură această rasă decât altele.
Unul din doi câini aparţinând rasei ciobănesc german este eutanasiat din cauza problemelor de mobilitate, spun experţii. Lucrurile se vor schimba doar când stăpânii de câini nu vor mai cumpăra câini cu aspect neobişnuit.
Studiul a fost făcut în urma unui protest care a avut loc la Crufts (cel mai mare concurs canin din lume) anul trecut când un câine ciobănesc german cu spatele curbat şi cu un mers care părea că îi provoacă dureri a câştigat premiul pentru cel mai bun exemplar din rasa sa.
S-a descoperit că aproape 20% dintre decesele în rândul ciobăneştilor sunt cauzate de dereglări musculoscheletale sau osteoartrită, în timp ce 5% sunt cauzate de excesul de greutate şi obezitate.
Un procent de 4,7% sunt eutanasieri cauzate de agresivitate.
Dr. Dan O'Neill, conducătorul cercetării publicate în Canine Genetics and Epidemiology, spune că spatele curbat şi picioarele din spate mai scurte au devenit o modă printre crescătorii care participă la expoziţii şi concursuri chinologice şi că acest lucru influenţează creşterea câinilor de rasă.
"Există credinţa că aşa trebuie să arate un ciobănesc german perfect", a declarat acesta.
"Decizia de a nu-i mai creşte aşa nu este una care poate fi luată de crescători sau de Kennel Club, ci de către publicul larg."
"Dacă aceştia ar refuza să mai cumpere astfel de câini, atunci nici crescătorii nu i-ar mai creşte aşa."
Rasa ciobănesc german a fost iniţial o rasă de câini de talie medie care ajutau în munca la stână. Popularitatea lor ca animale de pază a determinat creşterea lor ca rasă de talie mai mare, cu un comportament agresiv.
"Dacă oamenii cred că spatele curbat este ceva benefic, atunci vor vrea mai mult", a declarat Dr O'Neill.
Kennel Club, organizaţia oficială a crescătorilor de câini din Marea Britanie, a stabilit anul acesta că pot fi expuşi la Crufts doar câinii care pot sta cu uşurinţă în picioare şi îşi pot menţine echilibrul în timp ce porţiunile inferioare ale picioarelor sunt verticale.

Articole înrudite