24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Consumul abuziv de băuturi carbogazoase determină tulburări de comportament la copii, încă de la cea mai fragedă vârstă. Studii anterioare constataseră o legătură între acest tip de exces şi problemele psihologice ale adolescenţilor, aminteşte passionsante.be.
Cercetători de la Universitatea Columbia (New York) şi-au desfăşurat cercetările pe circa 3.000 de copii de cinci ani, recrutaţi în cadrul unui studiu sociologic mai amplu. Li s-a cerut mamelor să spună care este consumul mediu de băuturi carbogazoase al copiilor lor şi să le evalueze comportamentul.
Din cei 3.000 de copii, 43% beau cel puţin o doză de băutură carbogazoasă pe zi şi 5% — patru sau mai multe. Consumul excesiv — faţă de copiii care nu beau băuturi carbogazoase sau beau puţin — dublează înclinaţia spre comportament agresiv, izolare socială sau tulburări de atenţie, arată rezultatele studiului. Legătura a fost stabilită ţinându-se seama de o serie de factori (statutul socio-economic al părinţilor, mediul familial etc.).
Autorii sugerează că ar trebui redus drastic consumul de băuturi carbogazoase la copiii mici pentru a scădea riscurile de dezvoltare a unor tulburări de comportament, fără a mai vorbi despre luarea în greutate şi alte consecinţe nefaste pentru sănătate.


Articole înrudite