24 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Astăzi NU se spală! SĂRBĂTOARE CU CRUCE ROŞIE în Biserica Ortodoxă
Astăzi NU se spală! SĂRBĂTOARE CU CRUCE ROŞIE în Biserica Ortodoxă

Sfârşitul lunii ianuarie aduce o nouă sărbătoare cu cruce roşie pentru credincioşi, 30 ianuarie reprezentând o sărbătoare trecută cu cruce roşie în calendarul creştin-ortodox.
Concret, pe 30 ianuarie 2024 sunt prăznuiţi Sfinţii Trei Ierarhi, respectiv Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur.

Cum era de aşteptat, există numeroase tradiţii şi obiceiuri legate de prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi. Se spune, printre altele, că celor care lucrează în această zi nu le va merge bine.
De asemenea, se spune că ziua Sfinţilor Trei Ierarhi reprezintă o sărbătoare dedicată reconcilierii. Asta înseamnă că ar fi momentul potrivit ca rudele să se împace după lungi dispute.
Conform ziarulunirea.ro, "în aceasta zi nu se fac treburi casnice, nu se spală rufe şi nu se mătură în gospodărie pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente şi de infirmitate".
Nu în ultimul rând, de ziua Sfinţilor Trei Ierarhi nu se înstrăinează lucruri din casă, se oferă ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi, iar mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat.

Sfinţii Trei Ierarhi au fost Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur. Conform crestinortodox.ro, în secolul XI, în Constantinopol, s-a iscat o mare dispută în legătură cu care este mai mare dintre cei trei sfinţi.
Se spune că, după ce i-au apărut pe rând episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous, într-un final cei trei sfinţi i-au apărut acestuia împreună, iar de atunci cei trei sfinţi sunt prăznuiţi împreună, cuvintele lor arătându-ne modul în care sfinţii conlucrează cu Dumnezeu şi între ei, aşa cum şi noi trebuie să ne unim în cuvânt şi în lucrare, notează observatornews.ro.


Articole înrudite