Astăzi NU se spală! SĂRBĂTOARE CU CRUCE ROŞIE în Biserica Ortodoxă Recomandat

Miercuri, 02 Februarie 2022 08:14
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conform Calendarului Creştin Ortodox, astăzi, 02 februarie 2022, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte Întâmpinarea Domnului, sărbătoare marcată cu cruce roşie.

Întâmpinarea Domnului este prăznuită anual, la 40 de zile de la naşterea lui Hristos, pe 2 februarie. Astfel, în această zi, Mântuitorul a fost dus la Templu de Fecioara Maria şi dreptul Iosif, pentru împlinirea legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie dedicat lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naştere. În Templu, cei doi au fost întâmpinaţi de dreptul Simeon şi prorociţa Ana.

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost introdusă în Răsărit, în penultimul an al domniei împăratului Justin I (526), urmând ca generalizarea ei să fie făcută în cursul secolului VI, începând din anul 534. Atunci a fost şi momentul când împăratul a schimbat data sărbătoririi Întâmpinarea Domnului, de la 14 februarie, la 2 februarie.

Întâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare a rămas ca pildă şi la noi.

Astfel că, la patruzeci de zile de la naştere, mamele îşi aduc pruncii la biserică, pentru molifta de curăţire şi închinare a pruncilor la sfintele icoane. În altă ordine de idei, mama care a născut vine în biserică şi în numele familiei îl aduce pe nou-născut ofrandă lui Dumnezeu, prin închinarea la altar.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu