Dezvoltatorul imobiliar ceh RC Europe, gonit din Galaţi de opoziţia din Consiliul Local Recomandat

Miercuri, 28 Noiembrie 2018 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Dezvoltatorul imobiliar ceh RC Europe şi-a exprimat intenţia de a cumpăra sau concesiona în Galaţi un teren de peste 7.000 mp pentru a construi un parc de retail. Investitorul a indentificat terenurile aferente fostei Autobaze Transurb din str. Siderurgiştilor (la General) şi a solicitat municipalităţii să stabilească condiţiile în vederea întrăinării terenului identificat şi modalitatea prin care compania poate achiziţiona prin adjudecare la licitaţie. Este vorba despre un teren liber cu suprafaţa de 3.808 mp fără acces la drum public şi încă unul de 2.993 mp pe care se află o hală de reparaţii autobuze. Drept pentru care municipalitatea a iniţiat două proiecte de hotărâri (terenul fostei Autobaze Transurb fiind divizat în două loturi), prin care a supus aprobării Consiliului Local scoaterea la licitaţie deschisă a acestora. Prin aceste proiecte se propunea scoaterea la vânzare a acestor terenuri prin demararea procedurilor pentru lansarea unei licitaţii publice deschise. Suma minimă de pornire la licitaţie pentru terenul de 2,993 mp propusă era de 934.963 euro, iar pentru terenul de 3.808 mp era de 472.765 euro, adică peste 1.400.000 euro - preţ de pornire. Fiind vorba de o licitaţie deschisă, nu poate fi invocat faptul că este favorizat un anume dezvoltator, participarea oricărui alt potenţial cumpărător fiind la îndemâna oricui ar dori să investească în Galaţi.
Numai că, surpriză, consilierii locali PNL au vociferat, opunându-se celor două proiecte care ţin de administrarea patrimoniului local şi care necesită 2/3 din voturile consilieri şi deci nu au fost adoptate. Întrebaţi de primarul municipiului Galaţi de ce nu au votat, consilierii penelişti au afirmat că pe acel teren s-ar putea face un spital municipal pentru că este situat într-o zonă bună. Deşi li s-a explicat că unul dintre terenuri nu are cale de acces şi că prin această vânzare ar putea veni la buget o sumă de minim 1,4 milioane de euro cu care s-ar putea face multe în oraş, peneliştii nu s-au lăsat înduplecaţi şi ”au picat” cele două proiecte. Votului ”împotrivă” al acestora s-au alăturat şi cele 2 consiliere PMP precum şi consiliera independentă Simona Daniela Vreme. Opoziţia nu s-a arătat interesată nici de faptul că lunar se duc bani de bugetul local pentru că utilităţile ce deservesc aceste terenuri trec peste o proprietate privată din vecinătate pentru care primăria plăteşte lunar către proprietarul terenului o chirie de 25.000 lei/lună.
Acest exerciţiu de forţă al opoziţiei din Galaţi nu face decât să îndepărteze investitorii - şi aşa aproape inexistenţi la Galaţi - dar încalcă şi principiile liberalismului ştiut fiind faptul că doctrina liberală plasează în centrul ei proprietatea privată, iar liberalii ar trebui să încurajeze astfel de iniţiative.
Dezvoltatorul imobiliar ceh RC Europe este prezent pe piaţa locală din 2005 şi, anul trecut, a inaugurat primul parc de retail din Dorohoi (jud. Botoşani) sub conceptul Nest, în urma unei investiţii totale de peste 3,2 milioane de lei. Grupul deţine la nivel internaţional un portofoliu diversificat de spaţii de retail, de birouri şi apartamente în Cehia, Serbia, România şi Bulgaria, cu o valoare estimată la 50 de milioane de euro. RC Europe are în proprietate în afara României 6 parcuri de retail, construite adiacent unor supermarketuri. Portofoliul de galerii comerciale însumează o suprafaţă de până în 20.000 de metri pătraţi, în acest moment. În afară de galeria comercială pe care RC Europe o are în lucru în Dorohoi, mai sunt în construcţie încă două proiecte, de această dată în Serbia, fiecare de circa 6.000 de metri pătraţi. La Galaţi se dorea construirea unui supermarket şi galerii comerciale pe o suprafaţă de 7.000 mp care ar fi creat circa 100 de locuri de muncă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu