11 DECEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministrul Sănătăţii: Galaţiul are nevoie de un spital nou
Ministrul Sănătăţii: Galaţiul are nevoie de un spital nou

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a fost vineri, 16 decembrie 2022, în Galaţi, participant, la invitaţia Consiliului Judeţean Galaţi, la inaugurarea celui de-al doilea accelerator liniar de particule din secţia Radioterapie a Spitalului de Urgenţă Galaţi. Subiect relatat de Monitorul de Galaţi AICI!

Galaţiul are astfel, la Spitalul de Urgenţă, două acceleratoare liniare de particule, care reprezintă modalităţi de tratament, de ultimă generaţie, pentru bolnavii de cancer. Achiziţionarea lor face parte din programul de combatere a cancerului, unde sunt puse la dispoziţie 36 de milioane de euro pentru 15 astfel de aparate, două dintre ele fiind deja instalate la Galaţi, deoarece aici pacienţii vin din toată regiunea, deci este de interes regional, atât ca acumulare urbană, dar mai ales pentru că are specialişti, resursă umană, prin Facultatea de Medicină.

În cadrul conferinței susținută la Galați, ministrul Sănătăţii a precizat că s-au încheiat două dintre apeluri prin PNNR. Primul este legat de asistenţa ambulatorie, fiind puse la dispoziţie 80 de milioane de euro pentru construirea a 30 de ambulatorii. Al doilea apel este legat de prevenirea infecţiilor nozocomiale, prin achiziţionarea de echipamente, modificări, clădiri noi ale spitalelor, de exemplu, în secţiile ATI ar trebui să fie câte un singur pacient în pat, laboratoare de microbiologie etc., şi sunt alocaţi 150 de milioane euro la nivel naţional. Din păcate, Galaţiul, care alături de Brăila reprezintă un centru foarte populat, al doilea după Bucureşti, ar trebui să aibă şi el un nou spital, dar nu a putut să aplice pentru o astfel de construcţie pe fonduri prin PNRR.

De fapt, sunt 22 de judeţe care nu au niciun obiectiv pe această listă. „Galaţi-Brăila va deveni o aglomerare urbană mare, probabil a doua din România după Bucureşti. Cred că se justifică, dacă există studiu de fezabilitate, să aibă măcar posibilitatea să aplice la o astfel de finanţare. Vor exista fonduri de la BEI. Cred că e nevoie, la Galaţi, de un astfel de spital. Trebuie schimbată filozofia, ca oamenii să nu se mai ducă în UPU dacă se pot duce la ambulatoriu sau la medicul de familie. 75% din prezentările de la UPU nu ar trebui să ajungă la UPU. În ceea ce priveşte lista pentru noile spitale construite prin PNRR, deocamdată sunt 49 de poziţii, 49 de spitale. Am mers în vară şi la Bruxelles să completez lista, tocmai pentru că sunt multe judeţe care nu au niciun obiectiv pe ea, dar mi s-a spus că nu se pot face completări. Nu am obţinut un răspuns în ceea ce priveşte criteriile de includere a spitalelor pe listă. Pe lista de finanţare trebuie să fie minim 25 de spitale. Din partea celor 49, cât sunt acum pe listă, noi aşteptăm aplicaţiile până în 20 decembrie. După ce aplică cei 49, sau câţi aplică din cei 49, sunt criterii, criteriile au fost aprobate de Guvern acum câteva săptămâni. Se aplică aceste criterii, în care trebuie să se încadreze minim 25 de spitale în acest buget de 1,7 miliarde de euro”, spus, la Galaţi, Alexandru Rafila.

Articole înrudite