14 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Municipalitatea a fost obligată să plătească penalităţi de peste 235.000 de lei după ce, în urma unui control efectuat de Ministerul Dezvoltării, s-a constatat că în caietul de sarcini privind modernizarea parcului Rizer s-au introdus mai multe specificaţii tehnice ce favorizau practic anumiţi ofertanţi în dauna altora.
„Specificaţiile tehnice ce indică o anumită origine, sursă, producţie, o licenţă de fabricaţie, un anumit procedeu special, care au ca efect favorizarea sau eliminarea anumitor operatori economici fără a fi însoţite de menţiunea «sau echivalent» contravine procedurilor legale”, susţin reprezentanţii Ministerul Dezvoltării. Primăria Galaţi a fost penalizată cu 5% din valoarea contractului, ce înseamnă 235.879 de lei. De cealaltă parte, municipalitatea susţine că nu a favorizat nicio firmă, dar Curtea de Apel Galaţi i-a dat recent câştig de cauză Ministerului Dezvoltării, astfel că Primăria Galaţi trebuie să plătească penalităţile.
Prioritatea: siguranţa spaţiului de joacă
De amintit este că 80% din banii folosiţi la reabilitarea parcului Rizer provind din fonduri europene, fiind vorba de 6,6 milioane de lei, şi doar 17,65% (1,4 milioane) de la bugetul de stat, restul reprezentând contribuţie privată (164.000 de lei). Contractul de modernizare al parcului a fost atribuit asocierii SC Pallegrini SRL, SC Comtiem şi SC Electromontaj SA, iar Primăria Galaţi mai are o şansă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să demonstreze că maniera în care a fost atribuit contractul a fost cât se poate de legală.
„Trebuia să ne asigurăm de faptul că furnizorii de echipamente pentru spaţiul de joacă respectă un înalt standard calitativ şi nu ar putea vătăma viaţa copiilor care folosesc balansoarele şi toboganele”, au precizat în justiţie reprezentanţii municipalităţii.
Judecătorii instanţei supreme vor decide finalmente dacă condiţiile impuse în caietul de sarcini au încălcat sau nu principiul egalităţii de tratament în evaluarea şi selecţia ofertanţilor pentru modernizarea parcului Rizer.


Articole înrudite