Studiu efectuat la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu Galaţi: Radiaţiile radio produse de telefonul mobil pătrund mai uşor în creierul copiilor Recomandat

Marți, 12 Martie 2019 15:36
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultimul, deceniu asistăm la o dezvoltare fără precedent a tehnologiei informaţionale, tehnologia Wi-Fi şi WiMax luând amploare. Numărul de utilizatori de telefonie mobilă şi timpul pe care oamenii îl petrec utilizând telefonul au crescut. Telefonul mobil a devenit unul dintre cele mai importante obiecte din viaţa noastră. Comunicăm mai uşor, obţinem şi transmitem informaţii rapid. Există însă şi reversul medaliei. Suntem acaparaţi de telefonul nostru din ce în ce mai performant, ne izolăm de cei din jur.

Deoarece tot mai mulţi oameni folosesc telefoanele mobile, în paralel cu dezvoltarea tehnologică, oamenii de ştiinţă examinează orice riscuri pentru sănătate asociate utilizării telefonului mobil. A făcut-o şi dr. Romana Draşovean, şef lucrări în cadrul Facultăţii de Ştiinţe şi Mediu Galaţi. „Telefoanele mobile emit radiaţii radio. Acestea sunt radiaţii electromagnetice neionizante. Nivelurile de radiaţii radio emise de telefoanele mobile ar putea cauza probleme de sănătate, cum ar fi: boli de piele, dureri de cap, insomnii, probleme de concentrare, dureri la nivelul ochilor, deteriorarea progresivă a vederii şi nu în ultimul rând tumori la nivelul capului şi gâtului. Efectul care poate fi sesizat cel mai uşor este încălzirea ţesuturilor. Cu cât expunerea este mai îndelungată şi vârsta utilizatorului este mai mică cu atât efectul de încălzire este mai puternic”, a precizat Romana Draşovean.

Radiaţiile radio pătrund mai uşor în creierul copiilor, absorbind o cantitate mai mare de radiaţii decât la adulţi, iar impactul radiaţiilor electromagnetice este mai puternic. Pentru utilizatorii de telefonie mobilă este foarte important să cunoască care este rata de absorbţie specifică (SAR) ce trebuie să fie menţionată pe ambalajul telefonului. „SAR se defineşte ca energia absorbită pe unitatea de masă de ţesut corporal. Specialiştii recomandă să utilizăm telefoane având o valoare mai mică de 0,2 W/kg. Ei încearcă să dezvolte tehnologii noi la care valoarea SAR-ul să fie cât mai mică”, a mai spus Romana Draşovean. Aceasta a ţinut să ofere şi câteva sfaturi utilizatorilor de telefonie mobilă care să ducă la minimizarea riscurilor pentru sănătate: „Folosirea sistemului hands-free, limitarea duratei convorbirilor telefonice la strictul necesar, ţinerea telefonului cât mai departe de corp mai ales în timpul somnului, evitarea folosirii telefonului atunci când semnalul este scăzut, întrucât doza de radiaţii este mai mare”, a concluzionat Romana Draşovean.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu