16 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De astăzi, persoanele fizice pot subscrie titluri de stat Fidelis
De astăzi, persoanele fizice pot subscrie titluri de stat Fidelis

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, în perioada 27 noiembrie 2023 - 15 decembrie 2023, titluri de stat Fidelis denominate în lei şi în euro, informează Ministerul Finanţelor.
Aceasta este a patra ediţie a campaniei "România are sânge de rocker, acum şi de investitor" realizată împreună cu Morning Glory, Rock FM, la care donatorii de sânge primesc cea mai bună dobândă.
Cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, în sediul Ministerului Finanţelor se va organiza o nouă colectă mobilă de sânge, în zilele de 29 noiembrie 2023 şi 04 decembrie 2023. Cei interesaţi sunt aşteptaţi la sediul instituţiei, din Bdul Libertăţii, nr. 16, să salveze până la trei vieţi.
Tranşa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadenţă la un an, având o dobândă de 7,10%, mai mare cu 1% faţă de tranşa uzuală de 1 an. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 de lei. Pot beneficia de condiţiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 01 ianuarie 2023.
În afară de tranşa specială, ediţia Fidelis care a debutat astăzi conţine şi emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadenţe de 1 an şi 3 ani şi dobânzi anuale de 6,10% şi respectiv 7,25%, şi titluri de stat în euro, cu scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 4%, respectiv 5,50%.
Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
În procesul de subscriere a titlurilor de stat nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.
Deţinătorii de titluri de stat Fidelis lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la scadenţă pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.
De asemenea, există posibilitatea de a vinde titlurile înainte de scadenţă, primind dobândă aferentă perioadei de deţinere, notează Agerpres.

Ce trebuie să ştii dacă donezi sânge

Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:
- să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
- să fii cetăţean român sau (în cazul străinilor) să ai rezidenţa legală pe teritoriul României de minim 1 an şi să poţi comunica minimal în limba română;
- să ai la tine un act de identitate valabil (C.I., paşaport, carnet de conducere, carnet militar);
- să ai o stare generală fizică şi psihică bună;
- să ai greutatea >/= 50 kg;
- să ai tensiunea arterială sistolică între 10 şi 18 mmHg;
- să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni;
- să nu fii în evidenţă cu diverse afecţiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecţioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
- să nu ai predispoziţie la sângerare prelungită în caz de leziuni;
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare, în perioada menstruală sau la mai puţin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual;
- rezultatele analizelor din sângele prelevat din deget, înainte de donare, să fie în limitele acceptabile pentru donare (hemoglobină, glicemie, calciu, trombocite);
- vene vizibile, bine conturate. Locul puncţiei să nu aibă eczeme sau iritaţii.
Alte beneficii pentru donatori:
- adeverinţă pentru transport, redus cu 50% pe metrou şi RATB;
- o zi liberă, plătită, de la muncă, sau adeverinţă pentru şcoală/ facultate;
- bonuri de masă în valoare de 67 lei, valabile până la sfârşitul anului;
- o dată pe an donatorii pot face un set complet de analize de sânge, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguină (la minim 1 lună distanţă faţă de ultima donare).


Articole înrudite