05 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ONU: Primele exporturi de grâu ucrainean sunt așteptate săptămâna viitoare
ONU: Primele exporturi de grâu ucrainean sunt așteptate săptămâna viitoare
Primele exporturi de grâu după invadarea Ucrainei de către Rusia sunt așteptate să înceapă săptămâna viitoare, în conformitate cu un acord internațional semnat în iulie la Istanbul, a declarat miercuri un înalt oficial al ONU, informează AFP.
Primele 12 nave care au părăsit porturile ucrainene transportau porumb sau alte produse alimentare, a declarat Frederick Kenney, coordonatorul interimar al Centrului Comun de Coordonare (CCC) cu sediul la Istanbul, responsabil cu supravegherea implementării acordului internațional semnat pe 22 iulie.
Kenney a declarat că silozurile Ucrainei erau pline cu porumb atunci când Rusia a lansat invazia țării pe 24 februarie."Avem trei porturi care au fost practic înghețate în timp", a adăugat el."Navele erau încărcate cu porumb. Era imperativ să scoatem aceste vapoare pentru (ca porturile) să poată găzdui nave noi", a spus Frederick Kenney.
Semnat de Rusia și Ucraina sub forma a două texte separate, validat de Turcia și ONU, acordul de la Istanbul permite reluarea exportului de cereale ucrainene pentru a stopa criza alimentară mondială.
Kenney a spus că primele 12 nave care au părăsit porturile ucrainene au transportat 370.000 de tone de porumb și alte produse alimentare. Plecarea lor a eliberat spațiu pentru a găzdui noi nave care vor putea transporta grâul recoltat anul acesta.
"O primă navă a pornit spre Ucraina prin strâmtoarea Bosfor", a spus el, adăugând că ar putea părăsi Ucraina, încărcată cu grâu, săptămâna viitoare.
Funcționarea acordului de la Istanbul a fost însă pusă la îndoială miercuri, odată cu anunțul rezilierii contractului de vânzare a primei încărcături de cereale exportate de Ucraina, din cauza unei întârzieri a livrării. Razoni, un cargo sub pavilionul Sierra Leone, a părăsit portul ucrainean Odesa pe 1 august și ar fi trebuit să acosteze în portul libanez Tripoli duminică, dar staționează în prezent la Mersin, în sudul Turciei.
Frederick Kenney a spus că CCC nu poate interveni în dispute comerciale și se concentrează pe misiunea sa de a asigura tranzitul navelor printr-un coridor sigur prin apele minate ale Mării Negre. CCC inspectează, de asemenea, navele la sosirea și plecarea din Bosfor. (sursa Agerpres)

Articole înrudite