16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Reuniune extraordinară a miniştrilor europeni ai Energiei
Reuniune extraordinară a miniştrilor europeni ai Energiei

Miniştrii Energiei din statele membre UE vor avea o reuniune extraordinară în data de 26 iulie, în contextul în care reducerea livrărilor de gaze naturale ruseşti agravează riscul unei crize la iarnă, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE, informează AFP.
Cehia, ţara care de la 1 iulie 2022 a preluat de la Franţa preşedinţia rotativă a UE, a "decis să convoace această reuniune extraordinară", a informat pe Twitter preşedinţia cehă. "Miniştrii vor discuta pregătirile UE pentru iarna următoare în domeniul energetic", se mai arată în mesaj, fără a preciza însă unde va avea loc reuniunea.
Ca răspuns la sancţiunile occidentale introduse după invadarea Ucrainei, autorităţile de la Moscova au început să reducă livrările de gaze către statele europene, care sunt în continuare puternic dependente de hidrocarburile ruseşti, în pofida recentelor eforturi destinate diversificării furnizorilor. În consecinţă, preţurile la energie au explodat, alimentând o inflaţie care riscă să afecteze consumul şi creşterea economică.
Cehia intenţionează să facă din securitatea energetică o prioritate a preşedinţiei sale, în special prin punerea în practică a unui plan de solidaritate între cele 27 de state membre UE, dintre care unele sunt mai dependente decât altele de gazele ruseşti sau nu dispun de capacităţi de depozitare.
"Calea care va fi urmată de preşedinţia cehă este, înainte de toate, acea de a lucra la proiecte europene comune care ne vor elibera de dependenţa de Rusia", a declarat premierul ceh Petr Fiala eurodeputaţilor reuniţi la Strasbourg. "Ar trebui să extindem sursele de energie alternativă. Vor fi multe discuţii, nu va fi uşor, dar obiectivul nostru est acelaşi: combaterea inflaţiei, a preţurilor ridicate la energie şi amortizarea impactului asupra cetăţenilor noştri", a adăugat premierul ceh.
La câteva zile după reuniunea extraordinară a miniştrilor europeni ai Energiei, Comisia Europeană ar urma să propună un plan UE pentru diminuarea cererii de gaze, în cazul în care vor apărea noi reduceri ale livrărilor din Rusia, precum şi pentru a ajuta la umplerea depozitelor de gaze pentru la iarnă. (sursa Agerpres)


Articole înrudite