25 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Inteligenţa artificială şi roboţii, consultanţi de neegalat în atragerea de fonduri europene
Inteligenţa artificială şi roboţii, consultanţi de neegalat în atragerea de fonduri europene

Tot mai mulţi potenţiali beneficiari de finanţări europene au făcut sesizări către Agenţiile pentru Dezvoltare Regională şi şi-au exprimat îngrijorările cu privire la faptul că depunerea proiectelor pe platforma electronică MySMIS2021 se poate face cu ajutorul roboţilor şi altor mijloace automate care ar putea facilita accesarea mai rapidă a sistemului, fiin d un real dezavantaj pentru factorul uman care operează pe această platformă.
Una dintre primele agenţii care a luat poziţie faţă de acest fenomen este Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, care a venit cu clarificări în urma îngrijorărilor manifestate în spaţiul public şi a solicitărilor primite de la potenţialii beneficiari de finanţare, cu privire la depunerea proiectelor pe platforma electronică MySMIS2021, cu ajutorul roboţilor şi altor mijloace automate:
„Toate proiectele eligibile din cadrul celor două apeluri destinate microîntreprinderilor, lansate până în prezent în Programul Regional Vest, vor fi contractate în ordinea punctajului obţinut în etapa de evaluare tehnică şi financiară, nu în ordinea depunerii. Măsura a fost luată pentru a preîntâmpina şi descuraja orice fel de situaţii în care depunerea cererii de finanţare prin sistemul informatic MySMIS2021 s-ar putea face cu ajutorul mijloacelor automate sau a altor mijloace lipsite de etică. ADR Vest transmite astfel un semnal pentru încredere şi corectitudine şi asigură toţi potenţialii beneficiari că finanţarea proiectelor se va face în funcţie de calitate, iar întâietate vor avea cele mai bune proiecte din Regiunea Vest”, au anunţat oficialii ADR Vest.
În plus, şi ADR Centru a amânat perioada de depunere pentru intervalul 20 octombrie - 20 decembrie 2023, pentru clarificarea aspectelor semnalate către MIPE privind posibilitatea folosirii sistemelor automate şi a inteligenţei artificiale la depunerea proiectelor.

Inteligenţa artificială - cel mai rapid, eficient şi foarte ieftin consultant în proiectele europene

Este demn de menţionat că pe piaţă sunt deja disponibile platforme realizate cu sisteme de Inteligenţă Artificială care pot genera proiecte, la cererea antreprenorilor, în vederea obţinerii de fonduri europene, inclusiv pentru Programul de Digitalizare IMM prin PNRR.
Un bun exemplu în acest sens este platforma IMMIX. Aici se pot genera idei de soluţii pentru digitalizare, se obţin explicaţii despre ce poţi face cu produsele din marketplace, poate răspunde la întrebări despre program şi asistă la scrierea proiectului.
Mai mult de atât, platforma procesează automat balanţele de verificare pe ultimii trei ani, extrage informaţiile despre companie din Certificatul Constatator emis de ONRC, întocmeşte automat bilanţul şi previziunile pe următorii ani, apoi generează worksheet-ul completat automat. Acest proces automatizat reduce timpul necesar pentru a depune un proiect de la săptămâni la maxim 15 minute.
Şi cel mai important, platforma poate depune singură proiectul în platforma PNRR.


Articole înrudite