17 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Comitetul pentru legile islamice (sharia) din oraşul Alep - bastion al opoziţiei siriene - a emis o fatwa prin care croissantele (sau cornurile) sunt declarate produs impropriu pentru alimentaţia musulmanilor din cauza originii sale „coloniale”, relatează postul de televiziune Russia Today.
În opinia reprezentanţilor Comitetului pentru sharia din Alep, forma de semilună a croissantului franţuzesc este un semn al victoriei europenilor asupra musulmanilor.
Potrivit presei arabe, astfel de reguli stricte şi restricţii nu sunt tipice pentru Siria, unde majoritatea populaţiei propăvăduieşte un islam moderat. Cu toate acestea, în zonele controlate de rebeli, au fost emise în ultimul timp mai multe fatwa severe, adică decrete religioase destinate să-i ghideze pe credincioşii musulmani în viaţă. De exemplu, femeilor le este interzisă folosirea cosmeticelor şi a hainelor strâmte care să le pună în valoare formele. O altă fatwa ameninţă cu un an de închisoare pentru oricine care nu posteşte în perioada Ramadanului.
Un reprezentant al Consiliului Naţional al opoziţiei siriene, Samir Nashar, a făcut apel la conducerea Armatei Siriene Libere (ASL), principala formaţiune a rebeliunii siriene, îndemnând la o unire a forţelor pentru a contracara tirania diferitelor comitete religioase şi proliferarea extremismului.
În acest sens, un oficial iordanian a caracterizat anterior Siria ca pe o „gaură neagră, care absoarbe extremişti din întreaga lume”, notează canalul de televiziune menţionat.
Răspândirea extremismului a provocat deja crime sectare în Siria. Astfel, în luna iunie, un grup de rebeli a executat un adolescent la Alep doar pentru faptul că acesta afirmase că nu va accepta Islamul chiar dacă profetul Mahomed va coborî din Cer. Radicalii islamişti au considerat aceasta drept blasfemie şi l-au împuşcat chiar sub ochii mamei lui.

Articole înrudite