17 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
No Pants (Fără Pantaloni), noua tendinţă în moda vestimentară
No Pants (Fără Pantaloni), noua tendinţă în moda vestimentară

Bella Hadid, Rita Ora, Hailey Bieber, Kylie Jenner... Multe vedete apar în lenjerie intimă şi colanţi, fără pantaloni. Stil lăudat şi cu etichete precum Miu Miu şi Burberry. Fără pantaloni, fără presiune? Iată ceea ce par să sugereze aceste noi simboluri ale modei, ridicând prin apariţiile lor un elogiu al „picioarelor libere”. Prea neruşinat? Nu. Pentru că din acest stil emană o anumită nevoie de emancipare.
Refuzul pantalonilor ar dovedi în orice caz o decizie: aceea de a nu respecta codurile şi de a propune altele noi. Lenjeria intimă, microfustele, body-urile, lenjeria şi dresurile iau locul pantalonilor la cele mai stilate personalităţi feminine, sinonime cu o revoluţie în moda feminină. Dar în orice „revoluţie” există „evoluţie”, iar moda funcţionează bazându-se pe asta.
"Moda exprimă doar ceea ce se întâmplă în sensul cel mai larg în societate şi în acest caz suntem într-o eră care încalcă regulile. Ni se pare puţin şocant pentru noi, care nu suntem obişnuiţi să vedem asta, dar este doar o chestiune dată de refuzul ataşamentului la nişte norme pe care cineva le-a inventat la un moment dat”, analizează jurnalista Christina Binkley (USA Today).
Trebuie spus că „a refuza să” este o necesitate în istoria modei şi a răsturnărilor culturale. După cum ne aminteşte „USA Today”, societatea americană din anii 1970 şi revoluţia sa sexuală au făcut din mişcarea „nobra” un gest politic. Astăzi, multe femei preferă „fără sutien” ca o simplă tendinţă vestimentară sau chiar o poziţie feministă.
Este la fel şi pentru „fără pantaloni”, care cheamă la unison să refuze constrângerile, fără a se teme de judecăţi, şi în special de batjocura acelor domni care doresc să controleze trupurile femeilor? De ce nu? O analogie care ar putea fi valabilă, deoarece demonstraţiile Bellei Hadid sau Kendall Jenner par să trezească aceleaşi apeluri la pudoare care au generat moda fustei mini în anii ‘60.
În 2022, atunci când Kendall Jenner purta ciorapi opaci cu nimic altceva decât lenjerie intimă, un pulover şi un buchet de floarea soarelui, a fost zorii unui mod cu totul nou: colanţii purtaţi ca pantaloni. Aceasta nu este prima tendinţă care subminează vestimentaţia de zi cu zi. Moda hainelor sumare continuă să se răspândească, cu rochii transparente, body-uri şi microfuste care domină catwalk-urile şi covoarele roşii în ultimii ani. Mugler a colaborat chiar şi cu Wolford pentru a lansa un „skinwear” de avangardă anul trecut, variind de la costume şi body-uri până la dresuri adesea stilate ca pantaloni. (foto: Kendall Jenner/instagram)


Articole înrudite