24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
BNR a lansat o monedă din argint cu portretul lui Constantin Brâncuşi
BNR a lansat o monedă din argint cu portretul lui Constantin Brâncuşi

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 26 ianuarie 2024, o monedă din argint cu tema Constantin Brâncuşi – Surse româneşti şi perspective universale.
Caracteristicile monedei sunt următoarele:
Metal: Argint
Valoare nominală: 10 lei
Titlu: 999‰
Formă: rotundă
Diametru: 37 mm
Greutate: 31,103 g
Cant: zimţat
Calitate: proof
Aversul monedei prezintă o parte din clădirea Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” şi anul de emisiune „2024”.
Reversul monedei redă portretul şi numele lui Constantin Brâncuşi şi anii între care a trăit ,,1876”, ,,1957”.
Monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.
Preţul de vânzare pentru moneda din argint este 460,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate.
Monedele din argint cu tema Constantin Brâncuşi – Surse româneşti şi perspective universale au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
 
Achiziţia efectelor numismatice se realizează exclusiv prin intermediul sucursalelor regionale ale BNR. Colecţionarii pot consulta lista monedelor, medaliilor, bancnotelor sau seturilor de monetărie disponibile la vânzare doar la ghişeele sucursalelor băncii centrale. În momentul lansării unei emisiuni numismatice noi, un stoc limitat de piese este disponibil pentru rezervări online. Pe lângă acesta, o parte a fiecărei emisiuni este destinată achiziţionării directe, fără o rezervare prealabilă.


Articole înrudite