18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Epidemie de gripă în România! Când ar putea fi declarată oficial
Epidemie de gripă în România! Când ar putea fi declarată oficial

Este posibil ca joi să fie declarată oficial epidemie de gripă în România. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat la Digi24 că mâine ar fi a treia săptămână de creştere susţinută a cazurilor. Ministrul a anunţat şi ce măsuri ar putea fi luate şi s-a referit în primul rând la măsuri în spitale.

"Aşteptăm cifrele de mâine, joia se face bilanţul. E foarte probabil să avem a treia săptămână de creştere consecutivă. În funcţie de situaţia de joi se va declara epidemia de gripă. Nu se introduc restricţii, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica măsurile pentru protecţia personalului medical şi a pacienţilor, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic. Orice persoană care e răcită trebuie să evită se revină în colectivitate până când nu dispar simptomele. Cel mai important să fii izolat, să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecţiile virale, iar pacienţii să se prezinte la unităţile de primiri urgenţe aîn cazurile medii şi grave. Cei cu forme uşoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgenţe", a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat în legătură cu lipsa unor medicamente din farmacii, ministrul Sănătăţii a răspuns că de o lună de zile se constată o creştere mare a consumului de antitermice şi antiinflamatoare.

"Am luat măsuri să compensăm lipsa, să informăm populaţia, medicii şi farmaciştii să elibereze medicamente similare care conţin aceleaşi substanţe active. Am făcut un inventar al stocurilor de Tamiflu, sunt circa 4 milioane de comprimate la nivel naţional, nu e penurie", a spus Rafila.


Articole înrudite