EY: 35% dintre vârstnicii români prezintă risc de sărăcie şi excluziune socială

 
Marți, 22 Septembrie 2015 00:00
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste o treime (35%) dintre vârstnicii români prezintă risc de sărăcie şi excluziune socială, aproape dublu faţă de Uniunea Europeană în ansamblu, în condiţiile în care pensia medie lunară în România este în prezent de 200 euro, comparativ cu Grecia - 882 de euro sau Franţa - 1.032 de euro, potrivit unui studiu de specialitate.

În UE, 18,3% dintre vârstnici se află în această situaţie.

„Conform noilor date publicate de OECD, Organizaţia Mondială a Muncii, Comisia Europeană şi Institutul Naţional de Statistică, raportul între salariu şi pensie este, în medie, relativ egal pentru contribuabilii din România şi cei din UE. Valorile nominale, însă, sunt diferite - un pensionar român din anul 2050 va primi 294 euro pensie lunară, dacă salariul său înainte de pensionare va fi de 1.000 euro, în timp ce un pensionar din UE va primi, în medie, 1.170 euro pensie lunară în 2050, dacă salariul său înainte de pensionare va fi de 3.000 euro”, se spune în studiul realizat de EY România.

Potrivit documentului, pensia medie lunară în România este în valoare de 200 euro, în timp ce în Grecia este de 882 euro, iar în Franţa de 1.032 euro.

„În consecinţă, 35% dintre vârstnicii români prezintă risc de sărăcie şi excluziune socială, aproape dublu faţă de Uniunea Europeană în ansamblu, unde 18,3% dintre vârstnici se află în această situaţie”, potrivit studiului.

Populaţia activă a globului a ajuns la 5 miliarde de locuitori, atrag atenţia specialiştii EY. Deşi nu se vor pensiona toţi odată, o persoană are nevoie, în medie, de economii pentru perioada de pensionare de cel puţin 100.000 dolari sau chiar de mai mult în economiile dezvoltate.

Analiştii EY folosesc informaţii publicate de guverne, de autorităţi responsabile cu elaborarea de politici publice, de organisme de reglementare, de jucătorii din sectorul de pensii şi de angajatori.

„Acestea evidenţiază faptul că toate organizaţiile din sectorul pensiilor vor fi nevoite să colaboreze mai strâns, pentru a îmbunătăţi situaţia financiară a clienţilor lor, pe măsură ce în peisajul pensiilor are loc o schimbare fundamentală, trecându-se de la concentrarea pe beneficii definite la cea pe contribuţii definite”, mai arată studiul.

Potrivit EY, sectorul privat va juca un rol important în stabilirea de viziuni şi strategii, deoarece furnizorii dispun de experienţa, dar şi de infrastructura necesare abordării cu succes a provocărilor legate de distribuţia pensiilor.

În România, EY are peste 650 angajaţi din România şi Republica Moldova şi furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu