22 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Iniţiativă legislativă: un stingător în fiecare locuinţă
Iniţiativă legislativă: un stingător în fiecare locuinţă

Fiecare locuinţă ar trebui dotată cu un stingător. Iniţiativa îi aparţine unui senator care crede că doar aşa numărul victimelor şi al pagubelor cauzate de incendii ar putea fi redus. Mai mult, spune el, şi munca pompierilor ar fi uşurată, căci până ar ajunge ei, cetăţenii ar putea deja interveni. Chiar dacă mai sunt câteva detalii importante de pus la punct, iniţiatorul crede că o asemenea măsură ar aduce numai avantaje.
Ca să fie şi mai convingător, senatorul face apel la statistici: 40 de mii de incendii se produc anual în România, spune el, iar dintre acestea mai mult de jumătate în locuinţe. Dotarea cu stingătoare devine, astfel, o necesitate.
Specialiştii spun că pentru un apartament de 50-60 de metri pătraţi este necesar un tip de extinctor ce costă între 50 şi 100 de lei. Alţi 20 de lei ar fi cheltuiţi anual pentru revizii.
Dacă iniţiativa devine lege, respectarea ei va trebui controlată. Pompierii nu au în acest moment dreptul de a intra în casele oamenilor pentru astfel de verificări. Legile în vigoare conţin deja o serie de recomandări.
Administratorii firmelor care comercializează stingătoare spun că în Bucureşti sunt foarte puţine asociaţii care s-au dotat cu truse antiincendiu. Iar dintre cei care le deţin, şi mai puţini sunt cei care le fac revizia periodic. 


Articole înrudite