18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Obiectivul principal al Guvernului pentru 2014, reflectat în cele două proiecte de lege privind bugetul, este acela ca fiecare cetăţean să simtă în propriile venituri o creştere economică, a declarat premierul marţi, la prezentarea bugetului în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.
"În 2014, obiectivul principal al Guvernului, al majorităţii parlamentare, reflectat şi în aceste două proiecte de lege, privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, obiectivul principal este acela de a face ca fiecare cetăţean al României să simtă în propriile sale venituri o creştere economică şi o dezvoltare care în acest moment este certificată de toate datele oficiale ale statului român, ale Comisiei Europene şi ale instituţiilor internaţionale", a afirmat premierul.
Victor Ponta a menţionat câteva măsuri punctuale prevăzute pentru bugetul din 2014.
"Din acest motiv, pentru ca fiecare cetăţean al României să vadă şi să înţeleagă în ce măsură beneficiază el însuşi de această creştere economică, în proiectul de buget, pe care vă rog să-l susţineţi, avem prevăzute, printre altele, următoarele măsuri: indexarea tuturor pensiilor cu 3,76%, un procent superior inflaţiei, creşterea salariului minim de la 800 la 850 de lei până la 1 iulie şi la 900 de lei, o măsură care va influenţa în mod pozitiv veniturile a peste 900.000 de angajaţi. Venitul minim garantat va creşte cu 5%, vor fi plătite subvenţiile în agricultură. De asemenea, pentru categorii speciale, unde doream şi dorim să dăm un anumit mesaj politic — este vorba de medicii rezidenţi, de profesorii debutanţi—, avem prevăzute sume substanţiale. Prin bugetul din 2014 vom continua să achităm drepturile câştigate în instanţă de către bugetari, în special de către profesori, în urma tăierilor ilegale aplicate de Guvernul Boc", a detaliat premierul.
Şeful Guvernului a prezentat şi câteva dintre măsurile implementate pe parcursul anului 2013.
"În 2013, prin votul dumneavoastră, al Parlamentului, şi prin măsurile prevăzute în buget s-a îndreptat o parte din ceea ce a fost considerat o politică de sărăcire, o politică de austeritate îndreptată împotriva populaţiei, în 2013 fiind reîntregite atât salariile tuturor bugetarilor, medici, profesori, cât şi pensiile, încheindu-se în luna septembrie plata ratelor pentru pensiile oprite în mod ilegal, aşa cum a decis CCR, de către Guvernul Boc", a spus premierul.
Ponta a menţionat, totodată, plata în 2013 a hotărârilor judecătoreşti pentru "toate procesele pentru care Guvernul României a fost obligat să plătească angajaţilor săi sumele tăiate în mod ilegal".
"De asemenea, prin votul dumneavoastră, al Parlamentului, s-a făcut dreptate militarilor care au pierdut în mod nedrept o parte importantă din pensia lor, diplomaţilor. Tot prin votul dumneavoastră s-a asigurat cofinanţarea pentru toate programele operaţionale sectoriale şi pentru subvenţiile şi programele din agricultură. S-a redus TVA la pâine, au fost plătite arieratele bugetelor locale. În Sănătate, 2,5 miliarde de lei datorii au fost plătite în cadrul anului 2013 şi s-au plătit în avans subvenţiile atât de necesare continuării dezvoltării agriculturii", a mai arătat premierul.


Articole înrudite