24 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România a demonstrat în ultimii doi ani că poate să utilizeze sumele alocate de UE
România a demonstrat în ultimii doi ani că poate să utilizeze sumele alocate de UE

România a atras în ultimii doi ani peste cinci miliarde de euro din fonduri europene, demonstrând că ţara noastră poate utiliza sumele alocate de Uniunea Europeană, a declarat joi, la Timişoara, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.
„Din mai 2012 şi până acum, România a atras peste 5 miliarde de euro din fonduri europene, deci am demonstrat că putem să utilizăm sumele alocate de Uniunea Europeană. Dacă aceşti bani ar fi intrat în economie mai devreme, astăzi lucrurile ar fi fost altfel: am fi avut mai multe locuri de muncă, o creştere economică mai mare”, a afirmat Eugen Teodorovici, în cadrul reuniunii cu reprezentanţii autorităţilor publice.
Ministrul a subliniat faptul că România poate să recupereze decalajele faţă de celelalte state membre, cu condiţia să stabilim clar, încă de acum, ce vom finanţa atât în zona publică, cât şi în cea privată, respectiv să avem un sistem de implementare eficient.
„Îmi doresc foarte mult ca România să atragă cât mai repede, eventual în primii cinci ani, suma de 43 miliarde de euro alocată pentru perioada 2014-2020, deoarece doar în acest mod pot apărea rapid efecte în economie”, a explicat Eugen Teodorovici.
Ministrul Eugen Teodorovici a efectuat joi o vizită oficială în Timişoara, pe parcursul căreia a avut două reuniuni cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, ai mediului academic şi ai mediului de afaceri din zonă, fiind abordate aspecte referitoare la utilizarea fondurilor europene alocate pentru perioada de programare 2014-2020, respectiv pentru actualul cadru financiar.
Ministrul Fondurilor Europene a mai anunţat, într-o conferinţă de presă, că până luni va fi lansat un nou cod de cereri de proiecte pentru firmele care vor angaja absolvenţii din acest an, urmând a primi 900 de lei net pentru cei de la liceu şi 1.300 cei de la facultate.
„Singura obligaţie din partea companiei va fi după această perioadă în care a primit subvenţia de a menţine activ locul respectiv, nu persoana, pentru o perioadă cel puţin egală cu cea pentru care s-a primit subvenţia”, a susţinut Teodorovici.
O altă preocupare a Guvernului, prezentată de ministrul Teodorovici, se referă la susţinerea a 10.000 de medici şi 5.000 de asistenţi medicali pentru a fi pregătiţi şi aduşi la zi cu tot ceea ce înseamnă noutate în acest domeniu şi care vor primi lunar pe perioada derulării proiectului o subvenţie între 75 şi 100 de euro pentru asistenţi, respectiv între 150 şi 200 de euro pentru medici.
„Pe de-o parte, pregătim cadre medicale, pe de altă parte vrem să ţinem în România şi în spitale, acolo unde este nevoie, aceşti oameni, pentru că este un domeniu foarte important pentru economie”, a detaliat ministrul.
Eugen Teodorovici a mai anunţat că cei care primesc acum ajutoare de la stat sub formă de produse alimentare de bază (făină, zahăr, ulei, mălai, produse de panificaţie) vor primi tichete valorice, pentru a exclude licitaţiile trucate sau distribuirea de alimente expirate către nevoiaşi.
„Vrem ca posesorii acestor bonuri valorice să poată beneficia, dacă ei doresc, şi de un consult medical sau de un medicament; este doar o idee brută acum. Este o schimbare radicală de abordare”, a mai spus Teodorovici.


Articole înrudite