18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
S-a stins din viaţă criticul şi istoricul de artă Constantin Prut
S-a stins din viaţă criticul şi istoricul de artă Constantin Prut

Uniunea Artiştilor Plastici din România anunţă cu profund regret plecarea spre cele veşnice a unuia dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi membrii ai săi: criticul şi istoricul de artă Constantin Prut.
"Născut pe 9 mai 1940, la Ştefăneşti, în Judeţul Botoşani, Constantin Prut a absolvit în 1970 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia Istoria şi Teoria Artei, iar în anul 1988 a obţinut titlul ştiinţific de Doctor în Istoria Artei al Universităţii Bucureşti.
A urmat o lungă perioadă în care a lucrat ca redactor la revista „Contemporanul” şi apoi la „Revue Roumaine”. A desfăşurat de asemenea o bogată activitate academică în calitate de profesor de istoria artei la Universitatea „Mihai Eminescu” din Bacău, la Universitatea Bucureşti, la Academia de Arte „Luceafărul” din Bucureşti, la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi şi apoi la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.
Dintre numeroasele lucrări publicate de-a lungul unei impresionante cariere („Fantasticul în arta populară românească” - 1972; „Calea rătăcită. O privire asupra artei populare româneşti” - 1991 şi 2007; „Ion Murariu. Lirism, naraţie, expresie” - 1999; „Regele Bronz. Monografie Peţer Jecza” - 2007, pentru a cita doar câteva), cea care l-a impus însă în conştiinţa cititorilor pasionaţi de artă a fost „Dicţionar de artă modernă şi contemporană”, o lucrare fundamentală, unică în literatura de specialitate din România. Prima ediţie a apărut în 1982, după exact douăzeci de ani văzând lumina tiparului şi a doua ediţie, îmbogăţită cu peste 1000 de noi articole şi peste 600 de ilustraţii color şi alb-negru.
Astfel, Constantin Prut a format numeroase generaţii de artişti, studenţi şi iubitori de artă, a căror recunoştinţă şi respect îl vor însoţi pe drumul spre eternitate.
Sincere condoleanţe familei, prietenilor şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au iubit! Dumnezeu să-l odihnească!", transmite Uniunea Artiştilor Plastici din România.


Articole înrudite