21 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Se fură până şi untul din magazine!
Se fură până şi untul din magazine!

Inflaţia accentuată are efecte surprinzătoare în societatea românească. Scumpirile au dus mulţi oameni în imposibilitatea de a îşi cumpăra produsele de care au nevoie, aşa că au recurs la alte soluţii mai puţin legale. Mai exact, la furturile de alimente. Şi nu vorbim de cazuri izolate, notează euronews.ro.
Numărul acestor incidente este în creştere cu aproximativ 10% faţă de anul trecut. Astfel, numărul furturilor de pe rafturi a crescut la 8.697, în primele 9 luni ale acestui an, de la 7.868 în aceeşi perioadă a anului trecut.
În acest context, mai mulţi retaileri au început să securizeze alimentele precum untul sau produsele din carne.

Ce se întâmplă, de obicei, cu cei care fură

Cercetarea furturilor de supravieţuire, cum le numesc poliţiştii, implică multe resurse şi, cum prejudiciile sunt mici, de cele mai multe ori nu ajung în instanţă.
„O bună parte din furturi nu sunt raportate, comercianţii recuperează prejudiciul şi nu mai raportează nimic. Unele furturi sunt descoperite mult mai târziu, pentru că oamenii (angajaţii magazinelor, n.r.) vizualizează camerele şi deja nu mai este mare lucru de făcut”, a declarat, la Euronews, Vitalie Josanu, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor „Diamantul”.
În cazul unui astfel de furt, de obicei, poliţiştii se deplasează la faţa locului şi audiază suspectul şi martorii. „Audierilor pot fi făcute la secţia de poliţie sau chiar şi la faţa locului, dacă situaţia impune această procedură. După care - fiind vorba de un furt mic, de regulă - omul este lăsat în liberate. De cele mai multe ori nu există consecinţe”, a adăugat Vitalie Josanu.

Ungaria se confruntă cu aceeaşi problemă

Numărul furturilor de alimente din magazine a crescut, în Ungaria, cu 22 de procente, spun poliţiştii. Este unul dintre efectele inflaţiei din Ungaria, unde viaţa este tot mai scumpă. Hoţii nu mai fură băutură scumpă sau ţigări, ci salam sau legume, de exemplu.
Deşi în toate supermarketurile din Ungaria sunt instalate camera de supraveghere, numărul hoţilor este în creştere. Potrivit poliţiei maghiare, în primele zece luni ale anului s-au înregistrat 8000 de furturi, adică o medie de aproximativ 25 de furturi pe zi. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea este de peste 20 la sută.
Până la criză, se furau, în special, electrocasnice şi băuturi scumpe. Acum, hoţii fură salamuri, brânzeturi, fructe şi legume. Scumpirea produselor alimentare ar putea fi o explicaţie. Preţul cărnii a crescut cu 40 la sută, iar cel al produselor lactate, cu 75 la sută.
Reprezentantul celui mai mare lanţ de supermarketuri susţine că hoţii din magazine au devenit şi mult mai agresivi. Unii îi ameninţă pe agenţii de pază şi îi sperie pe cumpărători.
Magazinele mari au instalat mai multe camere de supraveghere şi au angajat mai mulţi agenţi de pază. Vânzătorii din pieţe nu au astfel de posibilităţi. Comercianţii sunt mereu cu ochii în patru la hoţii care dau târcoale tarabelor.
În unele magazine, vânzătorii publică fotografii cu cei prinşi la furat. Pozele sunt lipite pe un “zid al ruşinii” în încercarea de a-i descuraja pe hoţi.


Articole înrudite