05 OCTOMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Start nominalizări: Teach for Romania premiază profesorii extraordinari din mediul rural
Start nominalizări: Teach for Romania premiază profesorii extraordinari din mediul rural

Teach for Romania dă startul nominalizărilor pentru a doua ediţie a Galei Profesorul Anului din mediul rural 2023, şi caută profesorii care reuşesc să demonstreze că, oricât de mari ar fi provocările, educaţia de înaltă calitate este posibilă în şcoala din mediul rural.
"Gala „Profesorul Anului din mediul rural” este singurul eveniment din România care scoate la lumină şi celebrează eforturile şi rezultatele oamenilor excepţionali care lucrează în învăţământul din mediul rural. Prin această competiţie ne dorim să aducem un plus de vizibilitate profesorilor, învăţătorilor, educatorilor din mediul rural care cred în potenţialul fiecărui copil, care se pregătesc şi îşi folosesc toată creativitatea şi resursele pentru a le oferi acestora şansa la un viitor mai bun prin educaţie modernă, de calitate, relevantă. Oameni care pot să inspire şi care schimbă faţa sistemului de educaţie din România.

DE CE NE DORIM SĂ PREMIEM PROFESORII DIN MEDIUL RURAL?

În România, 1 din 5 elevi din mediul rural abandonează şcoala. Tot 1 din 5 elevi nu reuşeşte să ia nota 5 la Evaluarea Naţională, de două ori mai mulţi decât în mediul urban. Mai mult decât atât, 6 din 10 copii din mediul rural au dificultăţi de scris şi citit la finalul ciclului primar.
Cu toate acestea, există copii din mediul rural care reuşesc să sfideze aceste statistici, copii care au parte de o educaţie de calitate mulţumită unor profesori, învăţători, educatori şi consilieri şcolari profesionişti. Aceste cadre didactice trec peste numeroasele provocări inerente predării în mediul rural – de la naveta dificilă şi zecile de ore pierdute pe drum în fiecare săptămână, la normele împărţite între 3 sau chiar 4 şcoli mici şi până la nevoile diferite, mai mari, ale elevilor lor care depind uneori exclusiv de oamenii de la catedră pentru a-şi găsi motivaţia şi determinarea de a da o şansă educaţiei. Aceşti dascăli demonstrează că se pot obţine rezultate excepţionale şi în condiţii dificile. Că inechitatea poate fi adresată.
Aceşti profesionişti merită să iasă din anonimat, iar efortul, dăruirea şi perseverenţa lor merită să fie recunoscute.

PREMIEM EXCELENŢA ŞI PROFESIONALISMUL ÎN EDUCAŢIA DIN MEDIUL RURAL

Vom acorda recunoştinţă, vizibilitate şi premii profesorilor câştigători pornind de la nominalizările făcute de elevi, colegii de cancelarie, părinţi, specialişti în educaţie şi alţi membri ai comunităţii.
Categoriile de nominalizare reflectă provocările reale şi nevoile critice ale copiilor din mediul rural:
- Prevenirea abandonului şcolar;
- Dezvoltarea literaţiei (competenţelor de citit-scris);
- Dezvoltarea abilităţilor socio-emoţionale;
- Dezvoltarea leadership-ului la elevi;
- Implicare în comunitate.
Pentru fiecare categorie, un juriu format din 5 persoane va evalua fiecare candidatură şi va oferi un punctaj pe baza grilei de evaluare. Din juriu vor face parte: reprezentanţi ai societăţii civile, experţi în educaţie, reprezentanţi ai sectorului business, elevi, parteneri instituţionali, parteneri media, profesori sau alumni susţinuţi de Teach for Romania. Primele 3 candidaturi conform punctajului, din fiecare categorie, vor fi documentate în teren pentru a verifica validitatea informaţiilor furnizate.
Nominalizările pot fi făcute până pe 15 ianuarie, 23.59, pe site-ul: https://teachforromania.org/gala-2023 pentru proiectele derulate în perioada septembrie 2021 – august 2022. Pentru mai multe detalii despre categoriile de nominalizare, procesul de jurizare, premii, aici poate fi consultat regulamentul.
Anunţarea câştigătorilor va fi făcută în cadrul unui eveniment de premiere organizat la Iaşi, în data de 23 februarie", potrivit unui comunicat al Teach for Romania.

Citeşte şi Alina Iuliana Făinarea, consilier şcolar din Corod, pe podium în Gala Profesorul Anului din mediul rural

Articole înrudite