22 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

România urmează să construiască un nou pod rutier peste râul Tisa spre Ucraina, care să lege cele două ţări între localităţile Sighetu Marmaţiei şi Solotvino, iar investiţia ar putea demara în primăvara anului viitor, anunţă directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Narcis Neaga.
„Am avut o primă discuţie tehnică împreună cu reprezentanţii ucraineni, în privinţa construirii unui nou pod rutier peste râul Tisa, pod care să lege cele două state în condiţii civilizate. Partenerii noştri din Ucraina au fost interesaţi de aspectul tehnic al construcţiei, zona de amplasare, varianta de construcţie văzută de noi. Am stabilit şi un posibil calendar de întâlniri între echipele din România şi Ucraina care vor constitui grupe tehnice de lucru pe toată durata de execuţie a lucrărilor. Partea română are finanţarea asigurată şi trebuie să vedem împreună cu partenerii noştri din Ucraina posibilitatea finanţării pe partea lor având în vedere că statul vecin nu e membru al Uniunii Europene”, a declarat marţi seară Narcis Neaga, într-o conferinţă de presă la Baia Mare.
El a precizat că urmează să fie elaborat un studiu de fezabilitate şi documentaţia tehnică aferentă, iar în ultima etapă, cel mai probabil în primăvara anului 2015, prin licitaţie publică va fi selectat constructorul lucrării.
Între România şi Ucraina accesul din judeţul Maramureş se face pe un pod rutier cu o singură bandă de circulaţie prin punctul de trecere a frontierei Sighet. Temporar, între Maramureş şi regiunea Ivano-Frankivk, circula un tren de călători pe linia cu ecartament lat construită în anii '50.
Autorităţile locale estimează că odată cu deschiderea noului pod rutier cu patru benzi de circulaţie traficul dintre România şi Ucraina ar spori considerabil.
Narcis Neaga a spus că se are în vedere şi construirea drumului rapid Baia Mare - Satu Mare - Vaja (Ungaria), în viitorul apropiat.


Articole înrudite