09 DECEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câinii pot oferi protecţie contra eczemelor şi a astmului în cazul unora dintre copii
Câinii pot oferi protecţie contra eczemelor şi a astmului în cazul unora dintre copii

Proprietarii câinilor ar putea avea un motiv suplimentar pentru a le aprecia prezenţa, deoarece aceste patrupede pot avea un efect protector contra riscului de apariţie a eczemelor şi a astmului în cazul copiilor, informează recent Science Daily, citând concluziile formulate de două noi studii prezentate în cadrul întâlnirii anuale a Colegiului American de Alergie, Astm şi Imunologie (ACAAI) care se desfăşoară în această perioadă.
Copiii care şi-au petrecut perioada intrauterină în locuinţe în care trăiau câini au beneficiat de protecţie sporită contra eczemelor alergice, arată una dintre cele două cercetări. Însă, acest efect protector se diminuează până la împlinirea vârstei de 10 ani, au atras atenţia cercetătorii.
Conform acestui studiu, câinii ar putea oferi un efect protector împotriva astmului, chiar şi în cazul copiilor care prezintă alergii la aceste animale.
''Deşi eczema este întâlnită în mod obişnuit la bebeluşi, multe persoane nu cunosc faptul că există o progresie de la aceasta la alergiile alimentare şi apoi la alergii nazale şi astm'', susţine Gagandeep Cheema, specialistul în alergologie, membru ACAAI şi unul dintre autorii acestui studiu. "Am dorit să aflăm dacă există un efect protector asociat deţinerii unui câine care încetineşte această evoluţie'', a explicat el.
Cercetarea a analizat mai multe perechi mamă-copil expuse la prezenţa câinilor. ''Expunerea'' a fost definită prin prezenţa unuia sau a mai mulţi câini în interiorul locuinţei timp de cel puţin o oră în fiecare zi.
''Am descoperit că expunerea gravidei la câini este asociată cu scăderea semnificativă a riscului de eczeme în cazul copilului cu vârste de până la 2 ani; însă, acest efect protector se diminuează la vârsta de 10 ani'', a comentat specialistul în alergologie Edward M. Zoratti, membru ACAAI şi coparticipant la studiu.
În cadrul celei de-a doua dintre cercetările similare prezentate la întâlnirea ACAAI, oamenii de ştiinţă au examinat efectele generate de două tipuri de expunere a copiilor cu astm la câini. În cazul primului tip de expunere a fost implicată proteina — sau alergenul — responsabilă de alergia copiilor la câini. În al doilea caz au fost analizaţi factori precum bacteriile transportate de câini. Oamenii de ştiinţă au concluzionat că expunerea la elemente pe care aceste animale le pot transmite ar putea avea un efect protector contra astmului. Pe de altă parte, însă, expunerea la alergen ar putea determina accentuarea simptomelor de astm în cazul copiilor din mediul urban care sunt alergici la aceste animale.
''Se pare că există un efect protector contra astmului în cazul expunerilor care nu implică un alergen la câini şi un efect dăunător în cazul expunerii care implică un alergen'', a declarat Po-Yang Tsou, unul dintre autorii cercetării.
Aşadar, oamenii de ştiinţă cred că atunci când un copil intră în contact cu alţi factori decât alergenul purtat de câine, precum bacterii sau alte elemente necunoscute, acestea pot oferi un efect protector. ''Însă, expunerea la alergenului (purtat) de câine rămâne un risc major în cazul copiilor care sunt alergici la câini'', a subliniat Po-Yang Tsou.

Articole înrudite