28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Conservatorii acuză posibile fraude în accesarea fondurilor europene destinate IMM-urilor
Conservatorii acuză posibile fraude în accesarea fondurilor europene destinate IMM-urilor
Deputatul Bogdan Ciucă a ridicat semne de întrebare privind site-ul ministerului de finanţe care trebuie să fie accesat de IMM-urile ce intenţionează să acceseze fonduri europene. Conservatorul a arătat că amănuntul dubios este dat de viteza cu care s-au înregistrat mai multe proiecte pentru accesarea fondurilor europene, încă din primele secunde de la deschiderea aplicaţiei on-line de pe site-ul Organismului Intermediar pentru IMM-uri pentru participanţii la POS CCE, Axa Prioritară 1. Ciucă a declarat: „Ministerul Economiei organizează în acest sistem depunerea unor proiecte. Pe 6 septembrie, la ora 9.00, s-a demarat aplicaţia, s-a deschis posibilitatea depunerii, pe acest site al Organismului Intermediar pentru IMM-uri, Axa prioritară 1. În momentul în care s-a deschis, în prima secundă, deja figurau 8 proiecte depuse, cu toate că pentru a depune trebuie să completezi peste 20 de câmpuri. Deci dacă ai fi un super expert, tot îţi trebuie vreo 5 minute. Viteza aceasta suspectă ne ridică semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât au fost confirmate că s-au depus în secunda 1 încă 10 proiecte şi în a doua secundă încă 9, şi tot aşa, din secundă în secundă, s-au depus 67 de proiecte în primele 10 secunde şi 165 de proiecte în primul minut al orei 9.00”.
Conservatorul a adăugat că printre primele 10 proiecte înscrise, 7 aparţin unei singure firme. Numele acesteia este „Good Will Consulting”.
Graba la înscriere este dată de faptul că fondurile sunt limitate, iar înregistrarea solicitărilor reprezintă criteriul principal de acordare a fondurilor. Ciucă a arătat astfel că ne aflăm în situaţia unei favorizări clare a unor firme, în detrimentul altora - cei înscrişi mai târziu vor constata că banii s-au terminat. Deputatul gălăţean a comentat situaţia: „Acest proiect on-line se pare că este un mediu extrem de propice fraudării acestor fonduri”. Deputatul a adăugat că din discuţii cu experţi în IT rezultă că practic este imposibil să existe atât de multe proiecte înregistrate în primele secunde de la deschiderea aplicaţiei. Ciucă a precizat: „Nu există această posibilitate decât dacă ele erau deja înregistrate şi doar au fost făcute vizibile în momentul deschiderii aplicaţiei sau cineva a avut toate câmpurile, au fost completate şi a fost bătaie cine apasă pe «enter»”.


Articole înrudite