28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Conservatorii au decis să îşi instruiască la nivelul partidului primarii şi aleşii locali în vederea atragerii fondurilor europene. Primarii reclamă birocraţia românească şi respingerea finaţării proiectelor din lipsa sprijinului politic. Aceştia pun tot pe seama birocraţiei gradul redus de absorbţie al fondurilor europene la nivel naţional.
Luni, conservatorii gălăţeni au găzduit o instruire a primarilor şi consilierilor locali din Galaţi, Brăila, Vrancea şi Buzău, pe tema accesării fondurilor europene. Apoi şi-au expus în faţa presei dificultăţile întâmpinate în accesarea finanţărilor europene. Pregătirea a fost asigurată de către Cătălin Ioaniţescu, coordonatorul departamentului de fonduri europene al PC la nivel naţional. Ioaniţescu a reclamat gradul redus (prezentat cu circa o lună în urmă, situat la 10,15%) de absorbţie a fondurilor europene, ca urmare a birocraţiei româneşti. Conservatorul a adus exemplul absorbţiei corespunzătoare măsurii 3.2.2 care vizează finanţarea unor investiţii în mediul rural: „La nivel naţional pe măsura 3.2.2 s-au depus, începând din 2008, 3.000 de proiecte, dar România are peste 2.800 de comune şi unele dintre ele au depus dosare de două ori, ca şi comune, dar şi ca membre ale unor asociaţii de dezvoltare intercomunitare. Din totalul celor 3.000 de proiecte, doar 525 de proiecte au primit finanţare”.
Primarii au reclamat faptul că proiectele lor le sînt respinse sau primesc punctaje reduse pentru că nu au sprijin politic. Aceştia au punctat ideea că pierd banii cheltuiţi pe studii de fezabilitate, pe care trebuie ulterior să le refacă la noi solicitări. Primarii conservatori consideră că „e păcat” să pierdem aceste fonduri nerambursabile, din propria birocraţie.


Articole înrudite