29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deputatul Bogdan Ciucă, purtătorul de cuvânt al PC, consideră că preşedintele va promulga legea privind reducerea TVA pentru produsele alimentare de bază de la 24 la 5%. Ciucă şi-a exprimat bucuria pentru incidentul care a făcut să treacă acest proiect legislativ pe care conservatorii îl promovează de 7 ani: ”Mă bucur că ceea ce nu a reuşit opoziţia a reuşit Dumnezeu: să le încurce minţile şi, după 7 ani de când promovăm această lege, TVA-ul la produsele alimentare de bază a trebuit să scadă la 5%. (...) Părerea mea este că preşedintele va promulga legea, altfel se va expune unei situaţii extrem de complicate. Guvernul va trebui să respecte legea sau să renunţe a guverna, iar daca va inventa din nou tertipuri procedurarale gen hotărâri de guvern, ordonanţe care să amâne aplicarea, lucru absolut inedit în toată Europa, probabil că nu va face decât să-şi şubrezească şi mai mult nu numai imaginea, ci şi credibilitatea în rândul electoratului. Dar cred că şi în rândul propriului partid vor apărea conflicte”.
Ciucă a menţionat alte două proiecte legislative aşteptate de români şi adoptate în aceeaşi celebră şedinţă din 19 octombrie - neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei şi o iniţiativă PDL ce reglementează revenirea sancţiunilor pentru pensionările anticipate la 35%, faţă de 75%, la cât fuseseră prevăzute de către democrat liberali. Ciucă şi-a exprimat speranţa că aceste legi nu vor fi modificate ulterior şi vor intra în vigoare în forma prezentă: ”Să dea Dumnezeu mintea românului cea de pe urmă şi celor de la putere şi să nu facă vreo trăsnaie să blocheze aplicarea acestor legi pentru că probabil nu numai că se vor bucura de dispreţul şi neîncrederea cetăţenilor, dar va afecta şi credibilitatea instituţiilor statului, dar cred că vor genera şi conflicte sociale extrem de puternice”.

Toader, disculpat de Ciucă

Toate cele trei proiecte legislative au fost adoptate în unanimitat,e spre stupefacţia opoziţiei, care a savurat in corpore bucuria lui Oltean în timp ce exclama „Majoritate. Ca la Marea Adunare Naţională!”.
Deputatul Ciucă apreciază că „încurcătura” nu este exclusiv responsabilitatea liderului de grup PDL, Mircea Toader, întrucât democratul liberalul din comisia de specialitate ar fi trebuit să îl prevină că proiectul legislativ a trecut de comisie contrar intenţiei PDL.

Normalitate dată de TVA de 5% la alimentele de bază

Întrebat dacă apreciază că democrat liberalii vor reuşi să dreagă busuiocul, Ciucă a excalamat: „Aia nu e remediere. E dezastru, nebunie! Din punctul meu de vedere asta e remediere - TVA de 5%”. În plus, Ciucă a amintit declaraţiile UDMR, în care aceştia precizau că au ştiut exact ce votează, drept pentru care Ciucă mizează că UDMR va vota alături de PSD, PNL şi PC, în acelaşi mod, la o eventuală revenire a proiectului în parlament.
Ciucă a subliniat faptul că în spaţiul UE avem cea mai mare fiscalitate, inclusiv la alimentele de bază, pentru care majoritatea ţărilor membre au TVA pentru alimentele de bază situat între 0 şi 5%. Conservatorul a utilizat şi argumentul reducerii evaziunii fiscale în condiţiile acestui TVA de 5%, amintind că în prezent numai pe piaţa panificaţiei nefiscalizarea este estimată la 70%, şi în general evaziunea fiscală a crescut masiv după majorarea TVA de la 19 la 24%.

FMI n-are decât să se împace cu ideea!

În ceea ce priveşte impactul adoptării TVA de 5% în relaţiile României cu FMI, Ciucă apreciază că fondul poate să se împace cu măsura, întrucât „stabileşte obiective” iar  România este suverană, însă crede că nu va face acest lucru, pentru că încasează dobânzi de la statul român. În plus, fondul a subliniat şi anterior că nu a impus restricţiile atât de blamate, ci partea română s-a angajat să le adopte.


Articole înrudite