29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Opoziţia pregăteşte spectacolul moţiunii
Opoziţia pregăteşte spectacolul moţiunii
Nica, Dobre şi Ciucă au dat vineri de la Galaţi semnalul public prin care opoziţia arată că şi-a pregătit deja muniţia, şi-a aliniat trupele în formaţiune de luptă şi e gata să înceapă măcelărirea guvernului. Cei trei nu au confirmat însă dacă au reuşit să colecteze cele 24 de voturi externe ce vor fi capitale în confruntare. Cu toţii au taxat puterea pentru încercarea de a muta votarea moţiunii sâmbătă. Pensionarii panicaţi se află în mixul muniţiei.
„Încet şi cu bilele la vedere” este modul în care se pregătesc parlamentarii PSD şi PC să voteze marţi moţiunea de cenzură, care ar trebui să ducă la picarea Guvernului Boc 4, conform declaraţiilor lui Dan Nica, liderul social -democraţilor gălăţeni. Argumentaţia folosită a fost că astfel se va anula orice suspiciune privind modul în care au votat parlamentarii şi orice speculaţie ulterioară. Nica a declarat: ”Moţiunea de cenzură trebuie să treacă şi toţi cei care suntem parlamentari ai judeţului Galaţi aleşi pe listele Alianţei PSD+PC vom vota în favoarea moţiunii de cenzură încet şi cu bilele la vedere, astfel încât fiecare dintre cei care ne-au votat să poată şti care este răspunsul nostru la multitudinea de întrebări care au venit în această perioadă”.
Victor Paul Dobre, vicepreşedinte PNL la nivel naţional, a precizat că toţi liberalii vor fi prezenţi la votarea moţiunii şi vor vota cu bilele la vedere.

Mutarea votului pentru sâmbătă, incompatibilă juridic

Dobre, Nica şi Ciucă au sancţionat propunerea preşedintelui Traian Băsescu şi a liderilor PDL privind avansarea votării moţiunii. Dacă primii doi au comentat că modificarea datei ar fi un tertip al puterii pentru abaterea atenţiei populaţiei de la ameninţările care se pot concretiza în urma adoptării măsurilor de austeritate, Bogdan Ciucă, de profesie jurist, a venit cu un argument ţintit: votarea moţiunii sâmbătă ar fi incorectă din punct de vedere juridic. Aceasta se votează la trei zile după citire, conform prevederilor constituţionale, iar - conform cutumei - ziua citirii nu este luată în calcul şi nici zilele libere.

„Pentru Guvern ar fi o binecuvântare ca moţiunea să treacă”

Deputatul Dobre apreciază că actualul guvern ar trebui să fructifice ocazia ivită pentru a ieşi onorabil din scenă. Liberalul a declarat: ”Cu cât stă mai puţin Guvernul Boc la Palatul Victoria, cu atât cred că va fi foarte bine pentru ţară. De altfel, ca o părere personală, cred că pentru acest Guvern binecuvântarea ar fi dacă moţiunea de cenzură ar trece. Ar scăpa ieftin şi ar ieşi elegant de pe scena politică, pentru că este evident că acest Guvern nu mai este capabil să administreze treburile ţării”. Nica a fost chiar mai dur decât liberalul: „România nu are guvern!”.

Dacă pică moţiunea, liberalii se pregătesc pentru Curtea Constituţională

În cazul eşecului moţiunii, liberalii vor ataca la Curtea Constituţională cele două legi asumate de Guvern privind reducerea salariilor şi pensiilor. Dobre a declarat: ”Dacă moţiunea nu trece, vom ataca imediat legile la Curtea Constituţională. Deja s-a stabilit un colectiv format din Alina Gorghiu, Ciprian Dobre, Tudor Chiuariu - juriştii noştri - care lucrează la sesizarea Curţii Constituţionale. Pensia este un drept, este o obligaţie a statului şi nu un ajutor social”.

Liberalii sunt disponibili şi pentru sâmbătă, social democraţii o dau la întors

Dobre a declarat că liberalii se vor prezenta la votul moţiunii chiar şi sâmbătă, însă Nica pretinde că nu ar fi normal ca parlamentarii PDL şi cei plecaţi de prin PSD şi PNL să rateze ocazia de a vorbi cu electoratul în acest weekend pentru a se lămuri ce vor alegătorii. Nica a declarat: ”Chestiunea cu sâmbătă în primul rând ar fi un act neelegant faţă de parlamentarii PDL, UDMR şi cei care au trădat sau au dezertat din PSD şi PNL, cărora le-ar lipsi posibilitatea să petreacă tot acest weekend alături de oameni şi să le asculte pe îndelete opiniile şi să poată să îşi contureze o părere finală şi să voteze în consecinţă. Ar fi o întrerupere bruscă a acestui dialog, ar fi fost nedrept faţa de aceştia, ei putând invoca faptul că nu au putut vorbi destul cu oamenii. Acest weekend este decisiv pentru ei. Pe fond, însă, e o prostie, pentru că în birourile permanente reunite au votat şi cei de la PDL pentru ca moţiunea să fie marţi”.

Va fi ce va fi...

Dan Nica nu a dorit să precize dacă opoziţia a reuşit să strângă cele 24 de voturi necesare pe lângă cele asigurate de PNL, PSD şi PC. Pe de altă parte, mutarea votului pentru sâmbătă ar pune dificultăţi şi sindicatelor, cât şi pensionarilor care şi-au programat descinderea la Bucureşti pentru ziua de marţi. Pe numele unora dintre pensionari s-a obţinut accesul în Parlament, în ziua de marţi, aceştia dorind să fie prezenţi în sală pentru a vedea cine şi cum votează. Pensionarii gălăţeni s-au întâlnit vineri cu deputatul Dobre, cu parlamentarii social democraţi şi conservatorul Ciucă. Faptul că la sediul PDL nu au găsit decât secretara le-a sporit furia.







Articole înrudite