13 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Senatorul Paul Ichim, unul dintre cei mai apreciaţi chirurgi gălăţeni, consideră că prin descentralizarea sistemului sanitar românesc actuala putere nu face decât să îl distrugă complet. Dr. Ichim apreciază că în foarte multe judeţe, la nivelul conducerii acestora, nu există expertiza necesară (care se află la minister) pentru a se putea realiza o analiză eficientă a situaţiei unităţilor spitaliceşti din teritoriu, la care se adaugă acum ocazia exacerbării orgoliilor unor personaje care se trezesc având în vârful pixului puterea de a se răfui, dar şi cea de a decide unde să ajungă anumite sume de bani. Coroborate, toate aceste elemente vor genera situaţii de genul celei petrecute recent la Brăila. Senatorul Ichim apreciază: „Lăsat la administraţiile locale, sistemul sanitar va intra în colaps. La nivelul judeţelor nu există specialişti care să poată evalua situaţia, iar cineva se va gândi că la pixul său ajung nişte bani. Se vor produce excese de orgolii, aşa cum s-a întâmplat la Brăila şi se aude că se pregăteşte şi la Constanţa. (...) La ora actuală ministerul şi-a luat mâna de pe sistemul de sănătate”.
Dr. Ichim consideră că vor exista şi excepţii: „Pe ici, pe colo, unde sunt oameni echilibraţi, aceştia vor înţelege că sănătatea e un factor electoral important”.
Dr. Ichim a adăugat că spitalele au fost date autorităţilor deoarece Guvernul nu vrea să mai finanţeze spitalele româneşti, dar nici nu a dorit să plătească oalele sparte. Astfel, a preferat ca prin procesul de descentralizare să arunce în spatele autorităţilor locale vina distrugerii sistemului sanitar.


Articole înrudite