13 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Þărăniştii îşi prezintă public intenţiile de viitor: schimbarea culorilor partidului, încercarea de a se impune singuri la alegerile viitoare, refuzul colaborării cu cele 3 partide mari şi cel mult o alianţă cu PRM, precum şi retragerea sprijinului primarului şi consilierilor locali ţărănişti de la Timişoara.
Marian Popa, liderul ţărăniştilor gălăţeni şi vicepreşedinte naţional PNÞ-CD, preciza ieri, revenit în urbea de baştină după congresul ţărăniştilor desfăşurat în acest weekend, că deocamdată ţărăniştilor le-a ajuns de alianţe politice, cel puţin în ceea ce priveşte partidele parlamentare.
"Credinţa noastră este că trebuie să ne vedem singuri de drum. Alte soluţii nu avem. Am avut parteneriate cu liberalii, cu PDL, şi am avut parte de acelaşi tratament care se numeşte neseriozitate, şi atunci şi în discuţiile de dinainte de Congres şi în Congres s-a lăsat să se înţeleagă că noi vom căuta să ne relansăm partidul prin forţele proprii". Þărănistul a continuat să critice cele trei mari partide: „Actuala clasă politică s-a unit fiecare cu fiecare şi partidele au epuizat colaborările care se puteau face între cele 3. (...) Eu nu mai sunt de acord să mai facem alianţe în aeroporturi, după care să se şteargă pe picioare cu PNÞ-CD”. Personal, Popa este însă dispus la o excepţie: PRM. Condiţia pe care ar impune-o acestora ar fi seriozitatea.
Þărăniştii pregătesc schimbări radicale: în primăvară vor să schimbe statutul dar şi culorile, întrucât electoratul ar confunda PNÞ-CD cu PNL, din cauza aceloraşi culori - galben şi albastru. Popa a precizat: "Vrem să schimbăm culorile partidului pentru că se creează tot timpul confuzie cu liberalii. Noi ne-am înscris în 1989 la Tribunal, am ales aceste culori, iar în ianuarie 1990 liberalii, neavând curaj să se înscrie în 1989 şi stând în expectativă, ne-au luat culorile". Modificarea ar urma să aibă loc în urma consultării cu membrii organizaţiei şi cu jurnaliştii.
Þărăniştii au mai decis retragerea sprijinului primarului şi consilierilor locali din Timişoara, pentru că, în ciuda succesului electoral al lui Gheorge Ciuhandu şi al echipei de consilieri locali, ţărăniştii aflaţi acum sub conducerea lui Aurelian Pavelescu nu reuşesc să ajungă la un numitor comun în discuţiile purtate cu Ciuhandu.
Popa a mai adăugat că ţărăniştii ar putea candida, în cazul declanşării unor alegeri anticipate, problemele nefiind legate de efectivele partidului, ci financiare. În prezent PNÞ-CD însumează la nivel naţional circa 22.000 de membri, conform precizărilor lui Popa.


Articole înrudite