Aproximativ 400 de cazuri noi de tuberculoză multidrog rezistentă se înregistrează anual în România Recomandat

Sâmbătă, 25 Ianuarie 2020 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproximativ 400 de cazuri noi de tuberculoză multidrog rezistentă se înregistrează anual în România, a declarat recent managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler, informează Agerpres.
Potrivit acesteia, este important ca tratamentul să fie asigurat pe schemele noi, cu medicamente de ultimă generaţie.
"Tratamentul pentru tuberculoza multidrog rezistentă este asigurat de statul român. Este important să fie asigurat pe schemele noi de tratament. Se fac calcule bugetare pentru pacientul cu tuberculoză multidrog rezistentă. Bedaquilina şi Delemanidul sunt medicamente extrem de scumpe. În acest moment, cantităţile pe care putem achiziţiona nu sunt suficiente pentru toţi pacienţii. Sperăm ca fondurile pe care le va aloca Ministerul Sănătăţii să acopere tratamentul tuturor pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă. România are anual aproape 400 de cazuri noi de tuberculoză multidrog rezistentă, 350-370 de cazuri noi de tuberculoză rezistentă. Ştim sigur că vom avea bani pentru 100 pacienţi cu tuberculoză multidrog rezistentă (n.r. - cu noile scheme de tratament). Trebuie să găsim bani pentru toţi pacienţii pentru că tratamentul trebuie să fie asigurat pentru toţi în egală măsură", a afirmat medicul.
Beatrice Mahler a menţionat că la Institutul "Marius Nasta" sunt trataţi anual aproximativ 200 de pacienţi cu tuberculoză multidrog rezistentă.
"În momentul în care se achiziţionează tratamentul pe medicaţie nouă, se achiziţionează pentru tot tratamentul şi practic pacientul pleacă acasă cu întreaga doză de tratament şi (...) ia tratamentul cu el. România are trei centre de tuberculoză multidrog rezistentă: unul la Bisericani, unul la Leamna şi unul în Bucureşti, unde pacienţii diagnosticaţi iniţiază acest tratament. Ulterior, în momentul în care ei sunt negativi şi nu mai reprezintă un pericol pentru cei din jur, vor putea continua tratamentul cu care pleacă din aceste centre", a spus Mahler cu prilejul unui eveniment organizat de Sănătate Press Group şi Institutul "Marius Nasta".
Un tratament nou pentru tuberculoza multidrog rezistentă costă aproximativ 25.000 de euro pentru fiecare pacient, a precizat Beatrice Mahler.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu