22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Criză de medicamente în spitalele şi farmaciile din România
Criză de medicamente în spitalele şi farmaciile din România

Este criză de medicamente în spitale şi farmacii. Producătorii din industria farmaceutică spun că de vină este politica preţurilor. Legea cere ca ele să fie calculate în funcţie de cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană. Lipsa anumitor medicamente crează deja probleme în unele spitale din ţară. Din această cauză la Constanţa, spre exemplu, au fost amânate toate operaţiile care nu sunt urgente, notează digi24.ro.

În 2022 au fost cele mai multe întârzieri în aprovizionarea cu medicamente din ultimii 7 ani. Aproape una în fiecare zi. Ministrul Sănătăţii spune că principala sursă a problemelor este că instituţiile de stat sunt obligate să cumpere la cel mai mic preţ posibil.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: "Mecanismul de preţ din România, de foarte multe ori, descurajează firmele să producă medicamente, şi mai ales pentru generice, acest preţ e extrem de redus şi câteodată renunţă la fabricaţie. Lucrurile se pot acutiza, mai ales în condiţiile în care producătorii de medicamente au semnalat o creştere a costurilor din cauza modificărilor de pe piaţa energiei".

Dragoş Damian, CEO Terapia CLUJ: "De vreo 5 ani atragem atenţia cu privire pa criza medicamentelor, când nici măcar nu era criza materiilor prime. Dispariţia produselor fabricate în ţară... nu e o soluţie să aduci pe nevoi speciale, asta va face să dispară şi mai multe medicamente făcute în ţară".

Cea mai recentă criză a apărut la Constanţa

La Spitalul Judeţean au fost amânate toate operaţiile care nu sunt urgente, din cauză că stocul de medicamente pentru anestezia generală este pe sfârşite.

Producţia a fost întreruptă temporar în fabrică din unor cauza unor neconformităţii în calitatea produsului finit. Marius Prăzaru, director medical Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa: "La momentul acesta mai avem circa 50 de fiole, la nivelul spitalului. Ţin să menţionez că la un pacient se folosesc în jur de 5-6 fiole. Există un medicament înlocuitor, dar este extrem de scump".

Ministrul Sănătăţii spune la Digi24 că în săptămânile următoare, medicamentul va fi disponibil din nou, din import. Alexandru Rafila: "Orice spital mare trebuie să aibă o rezervă dintr-un produs care se foloseşte pe scară largă, zilnic, la aproape toate intervenţiile chirurgicale. E o problemă mai degraba de organizare a spitalului, decât o problemă la nivelul ţării".

Reprezentanţii firmei care produce medicamentul spun că au în depozit 51.000 de cutii, cantitate care acoperă necesarul pe 90 de zile ale spitalelor.

Ce spune firma producătoare despre stocul de medicamente

Zentiva România (comunicat de presă): "Am finalizat producţia a 51.000 cutii de Neostigmină care au ajuns în depozitele noastre la finalul săptămânii trecute. Am informat distribuitorii de disponibilitatea medicamentului şi sperăm ca în cel mai scurt timp medicamentele să ajungă la spitalele care au nevoie. Conform estimărilor noastre, această cantitate acoperă necesarul pentru 90 de zile al spitalelor".


Articole înrudite