22 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Medicii de familie care vor merge să profeseze la ţară vor primi stimulente financiare importante
Medicii de familie care vor merge să profeseze la ţară vor primi stimulente financiare importante

Medicii de familie care vor alege să profeseze în mediul rural vor primi stimulente financiare importante, prevede noul contract cadru al CNAS pus în dezbatere publică.
Autorităţile doresc să acopere astfel lipsa medicilor din satele şi comunele României. Aproape 2.000 de medici de familie lipsesc din sistemul de sănătate, iar jumătate dintre cei care lucrează au peste 60 de ani. Adică vor ieşi la pensie peste cel mult 10 ani.
Medicul de familie nou-venit într-un sat ar urma să încaseze, timp de 6 luni, cu 50% mai mult decât unul care lucrează în oraş. Asta dacă merge într-o localitate în care există deja doctori însă mai este nevoie de personal medical. Iar dacă va lucra într-o comunitate în care nu mai este alt doctor şi nici cabinet medical, atunci va încasa venit dublu. Acest lucru poate dura un 1 an, cu posibilitatea de prelungire, spun cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Pentru a mări numărul medicilor de familie care intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, lista de pacienţi a fost micşorată de la 1.800 la 1.500. În plus, doctorii vor putea avea un rol mai important în depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populaţiei, prin acordarea de consultaţii preventive tuturor persoanelor înscrise pe lista lor. Acestea sunt modificările propuse în noul contract cadru, care ar trebui să intre în vigoare pe 1 iulie.


Articole înrudite